Matthijs regelt special: DWDD uur lang over Witteman

Matthijs van Nieuwkerk heeft Paul Witteman vrijdagavond in De Wereld Draait Door verleid tot een uur durende special over de politieke interviews die hij in zijn carrière heeft gedaan. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Witteman neemt deze maand afscheid als presentator van Buitenhof en keert in principe ook de politieke interviews de rug toe, omdat hij vindt dat hij daarvoor meer tijd in de politiek zou moeten besteden. Van Nieuwkerk wil dan ook graag terugblikken.

Van Nieuwkerk vroeg het Witteman op de man af. “Het komt nu in me op en je mag ook meteen nee zeggen: als wij nou een uitzending maken over jouw carrière als politiek interviewer en dan gaan we heel veel interviews terugzien en dan hebben we ook meteen eigenlijk een panorama van de Nederlandse politiek, van Den Uyl tot nu. Dat zou ik heel graag willen maken. Het komt nu op en ik moet het nog met de eindredacteur bespreken, maar ik zou het willen maken.”

Witteman: “Ja, en wat verwacht je dan van mij?

Ik verwacht dat je komt en je vertelt hoe het was en iets vertelt over het vakmanschap. Je mag er ook over nadenken“, aldus Van Nieuwkerk.

Witteman stemde uiteindelijk toe. Aan het begin van het gesprek legde hij uit waarom hij eigenlijk stopt met Buitenhof. “In de zomer kwamen er twee nieuwe presentatoren bij Buitenhof en toen zei ik tegen de eindredactrice: ‘Is het niet verstandig als ik er ook mee ophoud?’ Ten eerste ben ik 71 en in de tweede plaats vind ik twee programma’s op één dag eigenlijk gekkenwerk.

Hij doelt op zijn andere zondagshow Podium Witteman, over klassieke muziek. “Weet je wat het is? Als je die keuze moet maken speelt het ook mee dat ik Buitenhof maar een keer in de drie weken presenteer.”

Maar er speelt ook iets anders mee. “In de tijd dat ik heel veel politiek interviews maakte, liep ik wel veel in Den Haag rond. Het is wel verstandig als je een politiek interviewer bent, dat je van alles vrij veel weet en iedereen goed kent en tips krijgt. Als je een keer in de drie weken een interview doet met een politicus, dan red je dat niet.”

Het gesprek met Paul Witteman kunt u hier bekijken.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen