Jan Slagter: ‘Den Haag stal 1,5 miljard euro van NPO’

Omroep MAX-baas Jan Slagter heeft er tabak van dat er steeds wordt getornd aan het budget van de NPO. Den Haag heeft al 1,5 miljard euro van het omroepbudget gestolen. Dat zegt hij in de VARAgids. De overheid stopte in het jaar 2000 met het kijk- en luistergeld. Als compensatie werd de inkomstenbelasting met 1,1 procent verhoofd, legt Slagter uit. “Als je die 1,1 procent vertaalt naar de situatie in 2013 — het jaar waarin ik dat heb laten uitrekenen — dan is dat 2,1 miljard euro.

De NPO ontvangt maar 600 miljoen euro van Den Haag; de overige 200 miljoen euro komt van de Ster. “Die overige 1,5 miljard, grofweg, gaat dus zo de schatkist in.

Laat Den Haag de inkomstenbelasting maar weer met 1,1 procent verlagen, stelt Slagter voor. “En dan het kijk- en luistergeld, denk aan 80 á 90 euro per huishouden, weer invoeren. Met gratis toegang tot NPO Start Plus.

Je kan dan ook denken aan een reclamevrije publieke omroep, aldus Slagter. “Daar komt bij dat de overheid zich dan niet meer hoeft te bemoeien met de inhoud van de programma’s.”

Het VARAgids-interview met Jan Slagter kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen