‘Elke euro in publieke omroep levert 2,5 euro op’

Elke euro belastinggeld die wordt geïnvesteerd in de Vlaamse publieke omroep VRT levert 2,51 euro op voor de economie. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de KU Leuven, meldt de VRT vandaag. Waar onze NPO jaarlijks 800 miljoen euro krijgt, moeten de Vlamingen het met 267 miljoen euro rooien. Met het onderzoek wil de VRT zeggen dat bezuinigen op de publieke omroep ook bezuinigen op de economie betekent. En dat is volgens de VRT geen goed idee.

VRT-bestuurder Paul Lembrechts ageert tegen bezuinigingen. “En dat terwijl we een efficiënte publiek omroep zijn: per Vlaming gaat er jaarlijks 41 euro belastinggeld naar de VRT, 35 procent minder dan het Europese gemiddelde.

De totale economische impact van de VRT is 670 miljoen euro, uitgedrukt in tewerkstelling komt dit neer op 5.768 voltijdse banen, aldus een woordvoerder. “Elke geïnvesteerde euro levert dus 2,5 euro op voor de economie.”

Hoe zit dat precies? “Een groot deel van haar middelen besteedt de VRT aan leveranciers, met name de onafhankelijke productiesector, die deze middelen inzetten in onze economie. Daarnaast besteedt de VRT als werkgever een belangrijk deel van haar middelen aan haar medewerkers die deze op hun beurt weer in de economie brengen.”

Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT: “De publieke omroep speelt een onmiskenbare rol op vele vlakken; ook op economisch vlak. En dat is nu becijferd.”

Het hele persbericht van de VRT kunt u hier lezen.

Een filmpje:

Foto: VRT – Lies Willaert

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen