BN’ers reageren op reactie Johan Derksen

Bekende Nederlanders hebben in Pauw, RTL Late Night, Shownieuws en op Twitter gereageerd op de reactie van Johan Derksen op de actie #SorryJohan. De voetbalanalist toont weinig berouw en dat stemt niet iedereen tevreden. Hij krijgt er met name van langs van Patty Brard, de vaste sidekick van Twan Huys op vrijdagavond. Waar Derksen haar maandag nog belachelijk maakte in Veronica Inside, slaat zij nu terug naar hem. “Oké, dag Johan. #DagJohan moet het worden.

Brard vindt het onbegrijpelijk dat Derksen van mening blijft dat kasthomo’s zich moeten vermannen. “Korter door de bocht kan het natuurlijk niet. ‘Verman je nou’… Eigenlijk wordt de jeugd die niet uit de kast durft te komen bestempeld alsof ze lafaards zijn, terwijl het het meest gevoelige moment is in hun puberteit.”

Ik snap gewoon niet dat je kijkcijfers wil genereren door zo’n kwetsbare groep zo neer te halen en zo weinig empathisch vermogen te tonen. Ik vind het walgelijk. Johan Derksen zou eens wat dichter bij zijn gevoel moeten komen dat hij misschien ook een keer jankt als hij in de spiegel kijkt ’s ochtends.

Komediant Tijl Beckand daarop: “Hoe meer Johan aandacht krijgt met dit soort uitspraken, hoe meer schepjes we er bovenop doen.

Shownieuws had Bowi aan de desk staan, die door Derksen een ‘hysterisch homootje’ werd genoemd. Hij wekte onlangs de aandacht met een oproep voor meer homotolerantie in de voetbalwereld.

Bowi: “Ik vond het een beetje een laffe reactie van Johan, zeker na alle emotionele berichten die zijn gedeeld onder de hashtag SorryJohan. Dat je dat dan huilverhalen noemt en dat je zegt dat pesten een trend is… Laten we daar samen dan wat aan doen in plaats van een conflict creëren.

Evert Santegoeds vindt dat Derksen zijn mond moet houden. “Over voetbal wil ik graag wat van hem aannemen, maar ik denk niet dat hij er verstand van heeft of het makkelijk of moeilijk is om uit de kast te komen. Daar zou hij zich niet mee moeten bemoeien. Ik denk dat het heel moeilijk in te schatten is; het hangt af van je beroep en omgeving. Dat ziet hij niet in.

Zijn collega Koos van Plateringen: “Het had mooi geweest als hij had gezegd: ‘Alle mensen die ik heb gekwetst, dat was niet mijn bedoeling.’ Ik had het niet verwacht, maar ik had het wel mooi gevonden als hij dat had gezegd. Nu doet hij alsof je gewoon je mond moet houden en niet moet zeuren, terwijl die periode – als ik het op mezelf betrek – gewoon heel heftig en intens is. Je schaamt je rot voor het feit dat je op mannen valt, dus je denkt wel tien keer na om dat tegen iemand te vertellen.

Ook bij Pauw werd de reactie van Derksen besproken. Schaatser Mark Tuitert: “Ik vind het niet getuigen van goede smaak van Johan Derksen, laat ik dat vooropstellen. Maar of het de verantwoordelijkheid is van VI en Johan Derksen is een goede vraag. Ik vind dat in principe niet. Hij is daar om zijn mening te verkondigen. Dat is dat hele programma. Als iedereen weet: het is Johan Derksen en hij zegt… Sterker nog: we doen er allemaal aan mee. Hier wordt het getoond, iedereen duikt erop, dat is hoe de wereld in elkaar zit en hoe wij hem maken. We geven hem veel meer macht dan hij heeft.”

50Plus-leider Henk Krol: “Hij zorgt ervoor dat we er nu allemaal over praten. Ik weet niet wat hij er precies mee bedoeld heeft, maar eigenlijk moet je hem een beetje dankbaar zijn, want het feit dat het in de voetbalwereld nog steeds een taboe is, is iets dat we met z’n allen moeten bespreken. Doordat hij zijn opmerking gemaakt heeft, heeft wel tot gevolg dat het onderwerp weer alle aandacht heeft. Hoewel het niet zo bedoeld is, kan ik wel zeggen: ‘Dankjewel Johan.’”

Jeroen Pauw: “Wat ik opmerkelijk vind, en ik denk Johan zelf ook wel, is dat hij een programma maakt met die andere mannen – en ik vind het een erg leuk programma – en dat het verbazingwekkend is hoeveel ophef het allemaal oplevert. Het is op het Journaal.”

En Luuk Ikink op Twitter: “Was benieuwd, maar kon helaas niet live kijken. Net gezien en vind het een mooie eerlijke reactie van Derksen. Had verwacht dat ie koppig zou zijn en de kont in de krib zou gooien, maar Wilfred Genee zat er goed bovenop en vroeg door. En Derksen wilde vertellen. En ja, ‘huilverhalen’ is een lompe term, ik zou het zelf in deze context niet zo gebruiken… Maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk. De standpunten van beide kanten zijn duidelijk.. nu zand erover en door, zou ik als buitenstaander denken.

Lees ook:
BN’ers staan op tegen Johan Derksen: ‘#SorryJohan’ (donderdag)
RTL Boulevard weet nu al hoe VI gaat reageren (vrijdag)
Forum voor Democratie en PVV steunen Johan Derksen (vrijdag)
Bavaria, Kruidvat en Toto blijven VI gewoon sponsoren (vrijdag)
Sidney Smeets vindt column Angela de Jong dom (vrijdag)
Johan Derksen: ‘#SorryNotSorry’ (vandaag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen