Shula Rijxman blij dat NPO definitief 40 miljoen krijgt

Shula Rijxman is blij dat de NPO in 2019 definitief 40 miljoen euro compensatie krijgt vanuit Den Haag. Het is goed nieuws voor de programmamakers. Dat zegt de publieke-omroepbaas in een persbericht. Door deze meevaller hoeft de NPO volgend jaar niet 62 maar 22 miljoen euro te bezuinigen. Het jaarbudget komt dan uit op 780 miljoen euro. Minister Arie Slob wilde in ruil voor deze compensatie wel een plan van aanpak van de NPO. Die is er nu en de minister is er tevreden over.

Het plan van de NPO is dat er volgend jaar níet bezuinigd wordt op de programmering, maar dat er gesneden wordt in organisatiekosten. Ook worden omroepreserves ingezet. “We zijn blij dat ons plan van aanpak zo goed ontvangen is in de ministerraad.

De NPO: “Door een fikse korting van 62 miljoen euro op het jaarbudget moesten vrijwel alle programma’s op tv en radio rekening houden met minder budget, maar door de compensatie kan deze ingreep in ieder geval volgend jaar worden afgewend.”

Shula Rijxman: “Dit is vooral goed nieuws voor de programmamakers. Met dit gezamenlijke plan kunnen we doorgaan met het maken van hoogwaardige publieke programma’s voor heel Nederland. En dankzij de toegezegde compensatie uit Den Haag hebben we forse bezuinigingen op de programmering voorlopig kunnen afwenden. Daar zijn we de politici dankbaar voor.

Eerder maakte NPO al duidelijk dat er op het gebied van onze journalistieke kerntaak niet zal worden bezuinigd volgend jaar. Het geld dat vrijkomt doordat sommige programma’s stoppen of minder afleveringen krijgen, steken NPO en omroepen volgend jaar vooral in nieuwe journalistieke formats, lineair en online.

De gesprekken over de concrete invulling hiervan zijn in volle gang, de eerste resultaten hiervan zijn in de loop van 2019 te verwachten.

Lees ook:
Arie Slob onverbiddelijk: NPO levert 62 miljoen euro in (26 juni)
Hoop voor NPO: megabezuiniging mogelijk van tafel (29 augustus)
‘Coalitie akkoord met eenmalig 40 miljoen voor NPO’ (6 september)
NPO stopt extra 40 miljoen euro in programmering (26 september)
‘NPO verprutst meevaller van 40 miljoen euro’ (31 oktober)

Foto: Omroep WNL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen