‘Matthijs durfde RTL-avontuur niet aan vanwege Paul’

Matthijs van Nieuwkerk besloot in 2010 toch niet in te gaan op het aanbod van Erland Galjaard om een talkshow te gaan maken op RTL 4, omdat hij vreesde voor de concurrentie met Paul de Leeuw. Dat vertelt oud-RTL-baas Erland Galjaard in de podcast 30 Minuten Rauw. Terwijl Galjaard en Van Nieuwkerk aan het praten waren, kondigde De Leeuw zijn nieuwe MaDiWoDoVrijdagshow aan, dat uiteindelijk één seizoen heeft gelopen. Voor de tv-ster was dat reden om veilig te blijven zitten.

Galjaard hoopte destijds vurig op een overstap van Van Nieuwkerk. “Ik moest eerst achter zijn manager zien te komen en of hij een manager had. Die had hij, trouwens een ontzettend leuk mens. Ik heb toen een lange app gestuurd met een heel verhaal over hoe ik hem zag, wat RTL aan het doen was en hoe dat eventueel bij elkaar zou kunnen komen en of hij daarover zou willen praten.

Daar kwam uiteindelijk een keer een antwoord op, aldus Galjaard. “En toen hebben we een aantal keer gesproken. De eerste keer dat het niet doorging was omdat Paul de Leeuw ineens aankondigde dat hij een dagelijkse talkshow om 22.00 uur ging doen op NPO 3. Toen dacht hij, en daar had hij geen ongelijk in: verrek, dan heb je DWDD dat blijft bestaan, Nieuwsuur, Pauw & Witteman en dan komt Paul de Leeuw er ook nog bij, dat wordt geen makkelijke wedstrijd. Toen is hij afgehaakt.

Ook zijn imago speelde een rol. “Hij heeft natuurlijk ook getwijfeld over hoe hij gezien zou worden als hij naar RTL gaat. Je ziet het nu bij Twan Huys ook: ‘de man die voor 900.000 euro is overgestapt’. Onzin, dat verdient hij helemaal niet. Bij lang en na niet. Het ging hem ook niet om het geld. Zowel Matthijs als Twan Huys niet. Er is ook gezegd dat Van Nieuwkerk een miljoen zou gaan krijgen, maar er is nog nooit over bedragen gesproken.”

Gaat Van Nieuwkerk ooit de overstap nog wagen? “Ik denk niet dat Matthijs ooit naar RTL komt. Als ik ergens nog zou beginnen, zou ik er nog wel steeds alles aan doen om hem te halen.”

De overstap van Twan Huys heeft niet goed uitgepakt. Heeft Van Nieuwkerk er eigenlijk niet heel goed aan gedaan om gewoon bij de NPO te blijven? “Ik denk dat hij dat goed gedaan heeft. Hij is gebleven en heeft zich doorontwikkeld.

Van Nieuwkerk gebruikte RTL

Van Nieuwkerk bekende eerder dat hij het bod van RTL gebruikte in zijn salarisonderhandelingen met de VARA. “Zij bieden een bepaald bedrag, dat ik bij de Publieke Omroep nooit kan verdienen. Dan ga je naar de Publieke Omroep terug en dan zeg je: ‘Als jullie me dit willen betalen, dan ga ik door met De Wereld Draait Door.’ Natuurlijk speelt geld in de onderhandelingen een rol. Altijd een beetje.

Hij durfde een overstap naar RTL uiteindelijk niet aan, legde hij eerder uit. “Ze boden meer dan genoeg, maar er waren te veel redenen om toch bij De Wereld Draait Door te blijven. Ik voel me er thuis, ik mag er doen wat ik wil en het heeft al succes. Ik werk met ontzettend veel plezier bij de Publieke Omroep en ben blij met dit salaris.

Als de VARA zijn salaris níet had opgeschroefd, had hij waarschijnlijk wél voor RTL gegaan. Toen: “Als ze hadden gezegd dat ik de Balkenendenorm zou gaan verdienen, dan had ik absoluut naar de commerciële omroep gegaan.

Momenteel viert Van Nieuwkerk 580.000 euro per jaar en daarmee is hij, op de koning na, de best verdienende Nederlander in de (semi)publieke sector.

Foto: BNNVARA, Daniel J. Ashes

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen