Kijker verbaasd: DWDD zet lampenverkoper aan tafel

Matthijs van Nieuwkerk had vrijdagavond een openingsgast in De Wereld Draait Door waar Twan Huys nog van zou schrikken. Hij had de man die hem onlangs wat lampjes verkocht aan tafel gezet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. De reden om de lampenverkoper aan tafel te zetten was wel héél vergezocht. “Deze week opende in het New Yorkse Whitney Museum of American Art de grootste Andy Warhol-tentoonstelling in 30 jaar“, begon Van Nieuwkerk.

Je zou verwachten dat er dan een gast aan tafel zit die wat te vertellen heeft over Andy Warhol, maar niets is minder waar. “Een bekende uitspraak van Warhol is: ‘In the Future Everybody Will be World Famous for Fifteen Minutes’.

Daarom gaf Van Nieuwkerk ‘fifteen minutes of fame’ aan lampenverkoper Saïd Elboussamaki. “Aan tafel zit Saïd Elboussamaki, verkoper bij Aurora, een hele grote lampenwinkel aan de Vijzelstraat hier in Amsterdam. Wij leerden elkaar twee maanden geleden kennen toen ik jouw winkel binnenkwam, omdat ik lampen moest hebben.”

Van Nieuwkerk zocht sfeerlichten. “Jij hebt mij denk ik veertig minuten geholpen aan een aantal lampen. Je wist niet wie ik was. Je maakte grote indruk op mij, want ik dacht: ik kom hier iemand tegen, wiens lust en leven het is om alleen maar bezig te zijn met licht, lampen en daar alles van weet.”

Veel boeiends wist Elboussamaki niet te vertellen: “Je kunt nu beter alleen maar led nemen. Dat is het beste voor je portemonnee. Gloeilampen gebruiken te veel. Dit is 35 watt verbruik. Je betaalt per 1000 watt en deze verbruikt 35 watt per uur. Ik weet niet hoeveel het nu kost, maar als je hem vier uur aan hebt dan is het al 140 watt. Deze lamp verbruikt 3 watt, dus dan bespaar je alleen al 85 procent op licht.

Even toonde Van Nieuwkerk zijn ware gezicht toen Elboussamaki een duur lampje aankondigde. “Ja, dit is een lamp van 24,95.

Van Nieuwkerk: “Dat is niet… Is dat duur?

Elboussamaki: “Ja, voor een lampje wel.

Van Nieuwkerk: “Oja, voor een lamp is dat duur.”

Elboussamaki: “Een gewoon lampje is twee euro.

De lampenverkoper gaf aan niet te blijven bij de naborrel. “Ik had eigenlijk een klant om 18.30 uur. Die zit nu naar mij te kijken, denk ik. Dus die wacht dus tot ik bij haar ben.”

Reacties

Veel kijkers verbaasden zich over het openingsitem. “Het gaat bergafwaarts met Matthijs en DWDD“, twitterde Robert.

Bart: “Ik heb het even gemist denk ik, waarom zit er een lampenverkoper aan tafel??

Bert: “DWDD heeft een lampenverkoper aan tafel… Iemand?

Ammie: “Ik denk dat die lampenverkoper een experiment van de redactie is. En nu gaan ze meten en rapporteren wat voor negatieve reacties op Twitter komen…

Het lijkt erop dat deze ‘Famous for 15 minutes’-rubriek van DWDD niet lang stand houdt. Kennelijk voelde Van Nieuwkerk aan dat het toch niet bepaald interessante tv was; hij kortte het item in tot 11 minuten.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen