Harm Edens: ‘Kijken blanke mannen overdag tv?!’

Harm Edens kwam zaterdagavond vrij onhandig uit de hoek in het finalespel van zijn nieuwe tv-show De TV Kijker van het Jaar. Hij sprak zijn verbazing uit over de huidskleur van zijn finalisten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. De laatste vraag van Edens ging over het programma MAX Geheugentrainer, dat overdag wordt uitgezonden op televisie, als de meeste mensen op hun werk zijn. “Hoe heet het eerst spel dat altijd wordt gespeeld in MAX Geheugentrainer?“, luidde de vraag.

Alle vijf de finalisten, waaronder geen bejaarden, hadden het antwoord goed: het boodschappenspel. Edens vindt het vreemd dat uitgerekend vijf mannen met een witte huidskleur weten wat er onder werktijd te zien is op televisie. “Hoe kan het dat jullie dat weten? Vijf blanke volwassen mannen die het boodschappenspel weten?

Edens was aan het begin van het programma nog wél heel politiek correct. Toen sprak hij zijn afkeuring uit over de transgendergrap van René van der Gijp. “De grap van René was er één uit de categorie smakeloos en toch niet leuk.”

Toen het VI-fragment werd ingestart bleek het publiek van Edens de grap wel heel leuk te vinden. Daarop liep de presentator het publiek in. “Ik wil toch even weten: wat vond je hier toch zo ontiegelijk leuk aan?“, vroeg hij aan een man.

Die man durfde bijna niet meer toe te geven dat hij het leuk vond: “Nou, het leek alsof het spontaan was, maar ik denk dat het toch aardig ingestudeerd was.”

Edens: “Ja, maar dat was het argument niet, dus waarom vond je het dan toch zo leuk?

De man: “Nou, ik vond het niet per se echt leuk, maar wel grappig.”

Edens tegen een andere man: “Wat vond jij er leuk aan?

De andere man: “Ik vond het leuk dat hij het gelijk bespreekbaar maakte en in de pers gooide. Dat iedereen erover kon praten.”

Edens: “Wacht even: die Belgische journaliste (die Van der Gijp parodieerde, red.) zat bij De Wereld Draait Door, die had het al bespreekbaar gemaakt.”

De man: “Juist, en hij brengt het in Nederland gelijk over het voetlicht, zodat iedereen het erover kon hebben.”

Edens: “De Wereld Draait Door is ook in Nederland op tv, maar desalniettemin vond jij het toch reuze geslaagd?”

De man: “Ja, ik vond het geslaagd.”

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen