Femke Halsema vreest voor aanslag op RTL Boulevard

John van den Heuvel mag voorlopig niet meer in de studio van RTL Boulevard komen, omdat hij ernstig wordt bedreigd vanuit het criminele milieu. Dat bevestigt hij aan Het Parool. De Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vindt het risico te groot dat er tijdens een uitzending van RTL Boulevard een aanslag wordt gepleegd op de studio op Leidseplein, dat midden in Amsterdam ligt.

RTL Boulevard wordt elke dag live uitgezonden op hetzelfde tijdstip, wat het voor de criminelen makkelijk maakt om een aanslag te plannen. Hij zat gisteren wel in de uitzending, maar dan via een straalverbinding met de studio in het Telegraaf-gebouw.

Van den Heuvel, die al sinds december wordt beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), baalt: “Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet meer in de studio kan komen. Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu.

Deze stap is niet ingegeven doordat ik dit graag wil of doordat RTL dit graag wil, maar dit is op dwingend aangeven van de overheid. Tot op heden is alles in het werk gesteld om me mijn werk als journalist te laten blijven doen, maar het is jammer dat een belangrijk platform voor mij nu een stuk moeilijker te bereiken valt.

Hij hoopt dat hij snel weer kan aanschuiven in de Boulevard-studio. “Dit is precies wat criminelen beogen. Dit is een nederlaag voor degenen die in woord belijden dat journalisten hun werk moeten kunnen doen. Het is ook een nederlaag voor de journalistiek.

Kan de DKDB er dan niet voor zorgen dat de Boulevard-studio veilig genoeg is? “De DKDB doet echt wat het kan en legt er veel eer in me mijn werk te laten doen. Des te vervelender is het dat ik nu toch op deze manier beperkt word in mijn functioneren.

Femke Halsema laat weten de beslissing met tegenzin te hebben genomen, maar dat ‘de risico’s voor de Amsterdamse bevolking te groot zouden zijn’ als er niet zou zijn ingegrepen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen