NPO haakt aan bij proef vervroegen televisie voor 16+

De NPO is vrijdagavond begonnen met een proef rondom programma’s die een kijkwijzerleeftijd van 16 jaar en ouder hebben. Eigenlijk mogen deze shows pas vanaf 22.00 uur worden uitgezonden, maar tijdens de proefperiode wordt dat vervroegd naar 20.00 uur. Dat heeft de publieke omroep laten weten. Aan de proef doet een zeer beperkt aantal programma’s van de NPO 3 mee. Het eerste programma is De Kijk van Koolhoven (VPRO), dat vrijdag om 21.15 uur in première ging.

Kijkers zullen volgens de NPO niet verrast worden. “De kijkwijzerleeftijd zal steeds zeer duidelijk worden aangegeven, zodat kijkers niet voor verrassingen komen te staan. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Meer informatie hierover vind je op de site van je tv-aanbieder.”

RTL, Talpa TV (SBS), Spike en FOX zijn al eerder met de proef begonnen. Doel van de proef is te onderzoeken of de tijd rijp is de ‘vanaf-tijd’ voor 16+ aan te passen. “De huidige beschermingsmaatregel dateert uit 2001 toen de Kijkwijzer werd ingevoerd. De vraag is of deze maatregel nog past bij het sterk veranderende medialandschap, omdat er tegenwoordig veel meer keuzevrijheid is in wat we kijken en wanneer.”

De proef loopt tot eind 2018 en geldt alleen voor NPO 3.

Foto: Kijkwijzer

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen