‘Yvon Jaspers zet geloofwaardigheid NPO op het spel’

De KRO-NCRV zet de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel door het bijbaantje van Yvon Jaspers bij de grootste veevoederfabrikant van Europa toe te staan. Dat stelt Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ bij het ANP. De dubbele baan van de Boer Zoekt Vrouw-ster is dit weekend onthuld in Trouw. Het bedrijf ForFarmers betaalt Jaspers om het boerenleven een schattig en leuk imago te geven, om de intensieve veehouderij uit de wind te houden van critici.

Jaspers draagt bij de NPO, in haar programma’s Boer Zoekt Vrouw en Onze Boederij, ook bij aan een positief imago over het boerenleven. De directie van KRO-NCRV heeft deze nevenfunctie goedgekeurd.

De omroep heeft heel wat uit te leggen“, stelt de journalistenvakbond. “Juist bij de publieke omroep moet je elke suggestie of schijn van belangenverstrengeling vermijden. Je houdt als publieke omroep je geloofwaardigheid alleen overeind door hier écht scherp op toe te zien.

Af en toe een dagvoorzitterschap doen is prima, zegt Bruning. “Maar drie jaar lang op de loonlijst van een veevoederproducent staan, is echt een ander verhaal. Dat er geen openheid over de hoogte van de bijverdiensten wordt gegeven, helpt ook niet echt.

Boer Zoekt Vrouw begon gisteren aan een nieuw seizoen. Er is een boer uit het programma geschopt, omdat hij niet transparant is geweest. ‘Yvon Jaspers uit Boer zoekt Vrouw gezet; presentatrice had contact met multinational in veevoer’, grapt De Speld vandaag.

Foto: Linelle Deunk, KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen