RTL 4 zou RTL-sausje over Heel Holland Bakt gooien

Voorstanders van amusement bij de NPO roepen vaak dat programma’s als Boer Zoekt Vrouw en Heel Holland Bakt er héél anders hadden uitgezien op RTL en SBS. Dat is niet zo, maar er zou inderdaad wel een RTL-sausje overheen zijn gegoten. Dat heeft RTL-baas Sven Sauvé gezegd op BNR Nieuwsradio. RTL had Heel Holland Bakt jaren geleden bijna zelf binnengehaald. “Er is één programma waar ik zelf hard aan heb gewerkt om het naar ons toe te halen: Heel Holland Bakt“, begint hij.

Waarom is het niet naar RTL gekomen? “We moesten het afleggen omdat de publieke omroep meer kon bieden dan wij.

Heel Holland Bakt had volgens Sauvé goed bij RTL gepast. “Het is een fascinerend verhaal. Ik zou er zelf nooit een avond voor gaan zitten, maar als je er voorbij zapt wil je toch weten of die cake wel of niet gaat lukken. Je blijft toch hangen. Boer Zoekt Vrouw is ook tijdloos.”

Zouden deze programma’s bij RTL heel anders zijn? “Nee, maar ik weet niet of we het precies hetzelfde zouden doen. We zullen er altijd ons eigen sausje over gooien en we maken toch op een andere manier programma’s dan de publieke omroep dat doet, maar het basisidee zou hetzelfde zijn.”

Dat maakt het ook zo ingewikkeld om te accepteren dat dit soort programma’s voor je neus worden weggekaapt met subsidies. Wij kunnen ze net zo goed brengen, maar je wordt op dat moment overboden door een gesubsidieerde partij. Dat is moeilijk.”

Sauvé wordt soms gek van de publieke omroep. “Ik ben voor een hele sterke publieke omroep. Wat ik zie gebeuren is dat de duale financiering, dus verkoop van commercials plus subsidie vanuit de overheid, vrij uniek is in Europa. Dat bestaat al jaren op het lineaire domein. Dat is al jaren zo en ik denk dan: oké, laat dat maar zijn voor wat het is. Maar het wordt ook doorgezet in de digitale wereld en daar hebben we als lokale publishers last van. Dat vind ik niet passend in deze tijd.

Foto: Omroep MAX

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen