Radio 538 stopt na 25 jaar met uitzenden Top 40

Radio 538 stopt na maar liefst 25 jaar met het uitzenden van de Nederlandse Top 40. De radiozender is ontevreden over de manier waarop de lijst wordt samengesteld en komt nu met een eigen hitlijst. Dat heeft de zender van Talpa Radio laten weten. Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. “De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord.”

De vernieuwing is nodig omdat streamingcijfers onnauwkeurig zijn als het gaat om de waardering, stelt een woordvoerder Radio 538. “Zo is 30 seconden afspelen al voldoende om mee te tellen. Ook is niet bekend door hoeveel verschillende personen een bepaalde track gestart wordt.”

Nu komt de zender met de nieuwe hitlijst de 538TOP50. Die is vanaf begin november elke week te horen op het vertrouwde tijdstip van 14.00 tot 18.00 uur, gepresenteerd door Ivo van Breukelen. Hij volgde in juni na ruim twintig jaar Jeroen Nieuwenhuize op als presentator van de Top 40.

Marc Adriani, Radio Directeur van Talpa Radio, zegt: “De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track.”

Daarom geven straks de Radio 538Members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe. Overigens wil ik de Stichting Nederlandse Top 40 bedanken voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren.”

Tot het einde van het jaar is ook de Top 40 nog wekelijks op vrijdagmiddag te horen op 538.nl en 538 DAB+.

Foto: Talpa Radio

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen