Politiebond bij Twan Huys woest over exit Ellie Lust

Jan Struijs, voorzitter van de politiebond, heeft zich in de talkshow van Twan Huys boos uitgelaten over het min of meer gedwongen vertrek van Ellie Lust bij de politie. Dat was woensdagavond te zien in de uitzending op RTL 4. De politie dwong Lust te kiezen tussen de politie of de televisie, maar blijven bij de politie zou haar een andere functie opleveren die haar niet trekt. “Een half jaar geleden al heeft Ellie contact met ons opgenomen dat het niet goed gaat bij de politie“, aldus Struijs.

Struijs had in maart voor het eerst contact met Lust. “Omdat ze van haar bazen te horen had gekregen dat zij vonden dat de bijzaken hoofdzaak is geworden. De media-optredens waren zo veel dat het niet meer in balans was, zeiden ze.”

Misschien hadden ze een punt, aldus Struijs. “En Ellie zelf zei ook: ‘Als jullie dat vinden, maar tegelijkertijd ben ik in die programma’s ook een boegbeeld van de politie.’ Die mening deel ik met haar. Vanaf die tijd heeft ze zich constructief opgesteld om de balans te vinden, maar de deur werd dichtgegooid. Ze kon letterlijk haar spullen inpakken en op een andere plaats werken.”

Het is een ‘Koreaanse vrijwilligheid’, meent Struijs. “Er is veel druk op haar gezet en wij hebben er namens de politiebond een advocaat op gezet om te bemiddelen. Het leek even goed te gaan, maar vorige week belde ze dat ze het echt niet meer zag zitten en voor de mediakant zou kiezen. Ze moet nu tot zichzelf komen en is boos en gegriefd.

Hij is verbijsterd. “Ik vind dit niet goed. Zij is echt een boegbeeld. Ze doet drie dingen die heel belangrijk zijn. Eén: ze is met roze-in-blauw echt een frontvrouw voor de gay community bij de politie. Dat heeft deuren open gezet, waardoor heel veel goede mensen bij de politie zijn gekomen.”

Ten tweede moeten we haar rol bij de opsporingscommunicatie niet onderschatten. Ik heb zelf dertig jaar bij de recherche gewerkt en je bent veel afhankelijk van het publiek. Zij heeft er met collega’s voor gezorgd dat wij een van de beste opsporingscommunicaties hebben in West-Europa.”

Het derde is dat zij een brug naar de burger heeft geslagen. Die heeft ze meegenomen in de complexiteit van het politiewerk.”

Struijs gaat in gesprek met de politie. Hij wil dat de deur open blijft voor Lust en dat ze een boegbeeld blijft van de politie.

Lusts tv-collega Rik van de Westelaken over haar exit:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen