Job Cohen vindt Pauw te pro-Lili-en-Howick

PvdA-coryfee Job Cohen, die eind jaren negentig staatssecretaris van Justitie was, vindt dat de talkshow van Jeroen Pauw te veel aan de kant van de Armeense tieners Lili en Howick staat. Dat zei hij gisteren in Pauw. Cohen wijst erop dat heel veel Nederlanders weliswaar sympathie hebben voor de kinderen, maar ook aanhanger zijn van een streng asielbeleid. “Laat ik vooropstellen dat ik het voor die kinderen zelf een groot geschenk vind dat ze hier kunnen blijven.

Maar, aldus Cohen: “Als ik hier nou hoor dat iedereen eigenlijk wel vond dat het zo zou moeten gebeuren, dan geloof ik daar eerlijk gezegd helemaal niets van. Ik denk dat minstens de helft van Nederland dit echt onzin vindt en zegt dat dit gevaarlijk is, omdat dit er alleen maar toe leidt dat er nóg meer vluchtelingen komen, dat het slecht is voor de integratie.”

Het is niet voor niks dat het asielrecht in de loop van de tijd zo veel strenger is geworden, stelt Cohen. “Dat is omdat de samenleving erom gevraagd heeft. Dat probleem in de samenleving hoor ik nu even niet.

Pauw erkent dat het andere geluid niet echt klinkt aan zijn tafel. “Dat probleem is er wel. Ik gooide het net al even op door te zeggen dat mensen het list en bedrog vinden. Ik moet u eerlijk zeggen: we hebben allerlei mensen uitgenodigd die aan de andere kant van het politieke spectrum zitten in de Tweede Kamer – van zowel de coalitiepartijen als Forum voor Democratie en PVV – maar die hadden allemaal andere dingen te doen, mochten niet komen of dachten dat ze daar geen winst mee konden behalen.”

Dat gevoel wat u benoemt, dat er ook veel mensen zijn die zeggen ‘list en bedrog hebben gewonnen’ en ‘al die andere kinderen die zich wél aan de wet hebben gehouden voelen zich genaaid’, is er wel.

Een bekende aanhanger van het regels-zijn-regels-principe is Andries Knevel. Hij twitterde: “De kinderen blijven, dat is mooi. Maar wel via liegen, bedriegen en chantage van moeder. Gisteren wonnen de genade en de leugen. Wrang voor mensen die wel het recht volgden. En nu weg zijn.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen