Jinek, Pauw, Matthijs bij tien kanshebbers Sonja-award

NPO 1-sterren Eva Jinek, Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk horen bij de tien kanshebbers voor de Sonja Barend Award 2018. Hun commerciële collega Humberto Tan maakt geen kans. Dat heeft de organisatie zojuist laten weten. Jinek is genomineerd voor haar interview met DENK-politicus Farid Azarkan, die in juni het bloed onder haar nagels vandaan haalde. “Je hoeft niet zo boos te worden“, zei hij. Jinek daarop: “Nee, ik ben niet boos. Ik wil wel even uit kunnen praten hier aan tafel.

Pauw maakt kans voor zijn interview met Martin Kock in oktober vorig jaar. Hij kreeg landelijke bekendheid toen hij in een speciale uitzending van Nieuwsuur zijn doodswens bekendmaakte in het bijzijn van D66-leider Alexander Pechtold. Daarover sprak hij met Pauw.

Van Nieuwkerk viel op voor zijn interview met Griet Op de Beeck in september vorig jaar. Ze vertelde uitgebreid over haar persoonlijke betrokkenheid bij het centrale thema van een trilogie die ze schreef: incest.

Er staan dit jaar ook drie interviewers die niet eerder op de lijst stonden: Wouter Zwart voor zijn interview met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, Cornald Maas voor zijn interview met Harrie Jekkers en Tim den Besten voor zijn interview met Aafke Romeijn.

De complete longlist (op volgorde van uitzending):

  • Jeroen Stekelenburg (met Dick Advocaat, Studio Sport, 31 augustus 2017)
  • Matthijs van Nieuwkerk (met Griet Op de Beeck, De Wereld Draait Door, 25 september 2017)
  • Jeroen Pauw (met Martin Kock, Pauw, 11 oktober 2017)
  • Cornald Maas (met Harrie Jekkers, Volle zalen, 7 november 2017)
  • Wouter Zwart (met Pete Hoekstra, Nieuwsuur, 21 december 2017)
  • Adriaan van Dis (met Stephen Fry, DWDD Heimwee: Hier is… Adriaan van Dis, 8 maart 2018)
  • Tim den Besten (met Aafke Romeijn, Tims^Tent maar dan in een bungalow, 11 maart 2018)
  • Eva Jinek (met Farid Azarkan, Jinek, 20 juni 2018)
  • Coen Verbraak (met Floris van Binsbergen, Kijken in de ziel, vanaf 23 juli 2018)
  • Janine Abbring (met Eric Wiebes, Zomergasten, 26 augustus 2018)

De lijst is samengesteld door een kernjury bestaande uit Arjen Fortuin (tv-recensent NRC Handelsblad), Joep School (o.a. Parool en VARAgids), Maaike Bos (tv-recensent Trouw) en Roy van Vilsteren (adjunct-hoofdredacteur VARAgids).

Een brede jury van tientallen vakbroeders en -zusters kiest nu de winnaar. De uitreiking is op woensdag 17 oktober in De Wereld Draait Door, om 19.00 uur bij BNNVARA op NPO 1 – door Sonja Barend zelf.

Eerdere winnaars zijn Matthijs van Nieuwkerk (2009), Clairy Polak (2010), Twan Huys (2011), Mariëlle Tweebeeke (2012), Coen Verbraak (2013), Jeroen Pauw (2014 en 2015), Humberto Tan (2016) en Janine Abbring (2017).

De longlist (met argumentatie, quotes en links naar de interviews) staat nu op sonjabarendaward.nl.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen