Paul Römer vreest dat NPO in 2021 nieuwe klap krijgt

Paul Römer denkt dat de NPO toch écht rigoureus op de schop moet, zoals hij eind juni bepleitte op de voorpagina van het AD. Hij verwacht dat de omroep na 2020 wéér geld moet inleveren. Dat zegt de baas van omroep NTR in Broadcast Magazine. De NPO moet in 2019 maar liefst 62 miljoen euro bezuinigen. Mediaminister Arie Slob heeft beloofd het budget in 2020 wél op peil te houden, maar wil voor de jaren daarna géén garanties geven. En Römer ziet het voor die jaren heel somber in.

De reden dat er volgend jaar zo veel bezuinigd moet worden bij de NPO, is dat de Ster-inkomsten dalen en Slob niet meer zoals vroeger wil bijplussen. In 2020 gaat hij dat wél doen, maar Römer vreest dat er in 2021 dus een nieuwe klap volgt.

Römer: “Het grote verschil met eerdere bezuinigingsoperaties is dat de minister voor het eerst een directe koppeling legt tussen de teruglopende reclame-inkomsten en het budget voor de publieke omroep. Als enige maatschappelijke organisatie moeten wij bloeden voor een financieel probleem op OCW, wat best onlogisch is.”

Door de publieke omroep ‘1 op 1 door te korten’ kun je op je vingers natellen dat we de komende jaren telkens weer vele miljoenen moeten inleveren, want de Ster-inkomsten zullen niet groeien.”

Er kan op overhead bijna niet meer bezuinigd worden, stelt Römer, die 230.000 euro per jaar verdient. Daardoor gaan alle bezuinigingen direct naar de programmering toe, meent hij.

Hij staat daarom nog steeds achter zijn plan om alle afzonderlijke omroepen op te heffen. “We zitten in een bad zonder stop en als we niets doen, zijn we op een gegeven moment simpelweg geen brede publieke omroep meer. Dat vind ik een bedreiging en daarom heb ik geprobeerd de discussie naar toekomstniveau te krijgen.

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen