NPO met meer dan 100 nieuwe en vernieuwde titels

De NPO komt in het televisieseizoen 2018-2019 met maar liefst honderd nieuwe en vernieuwde titels. De publieke omroep gaat komend jaar dan ook flink vernieuwen. Dat heeft ze vanochtend bekendgemaakt op zijn seizoenspresentatie. Er zijn heel veel nieuwe programma’s gepresenteerd. Zo werd Margriet van der Linden op het podium geroepen om over haar nieuwe programmaserie How To Be Gay (vanaf 23 november prime time op NPO 1) te komen praten.

In How To Be Gay onderzoekt Margriet van der Linden hoe het staat met de acceptatie van homoseksualiteit over de hele wereld. Ze heeft bijzondere, ontroerende en confronterende ontmoetingen met mensen die vertellen over de dagelijkse worsteling met hun geaardheid.

De NPO brengt een hele rits aan nieuwe en vernieuwde programma’s. Uit het persbericht:

Voor het nieuwe EO-programma Een Klas Vol Ouders (vanaf 3 september, NPO 1, 22.10 uur) nemen zestien volwassenen deel aan de lessen van de laatste twee maanden van groep 8. De lange schooldagen, de vele toetsen en de hoge verwachtingen leiden meer dan eens tot de vraag: ‘Verlangen we niet teveel van onze kinderen?’

Hoe bevalt Nederland? (AVROTROS, vanaf woensdag 5 september, NPO 1, 20.30 uur). In 1983 presenteerde Ria Bremer in een speciale uitzending van Vinger aan de Pols de resultaten van een uniek onderzoek. Duizenden vrouwen deelden hierin hun ervaringen met hun zwangerschap en bevalling. Nu maakt Bremer de balans op met een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel.

Vrouw op Mars (BNNVARA, vanaf 11 oktober, NPO 2, 20.25 uur). Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal hele normale dingen in het leven van Fidan Ekiz. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze ‘normale dingen’ te mogen doen. In de 6-delige serie Vrouw op Mars blikt Ekiz terug op honderd jaar vrouwenemancipatie in Nederland.

De kijk van Koolhoven (VPRO, vanaf 5 oktober, NPO 3, 21.15 uur) is een zesdelige reeks filmcolleges verzorgd door regisseur Martin Koolhoven. Aan de hand van zelfgekozen fragmenten maakt Koolhoven de kijker deelgenoot van zijn liefde voor cinema. De colleges zijn onderverdeeld in verschillende genres en thema’s: Spaghetti Western, Film Noir, Eurohorror, de Post-apocalyptische film, Water/Boten en Erotica.

De Kolpingbuurt (KRO-NCRV, vanaf 2019 op NPO 1). De Nijmeegse Kolpingbuurt was jarenlang een verzamelplaats van onaangepasten. Is het mogelijk om zo’n verslonsde en gestigmatiseerde buurt om te vormen tot een woongebied met perspectief? Tegen de achtergrond van die enorme transformatie schetsen Fons de Poel, Hester van Dijk en cameraman Leo Baatsen het leven van de inwoners van het woongebied.

Nieuwsuur (NTR-NOS, dagelijks, NPO 2, 22.00 uur) heeft met Jeroen Wollaars een nieuwe anchor naast Mariëlle Tweebeeke. Deze zomer is ook Saïda Maggé als invalspresentator begonnen, naast Eelco Bosch van Rosenthal. Ook wat vorm en inhoud betreft trekt het programma de modernisering door. Het nieuwsdeel van het NOS Nieuws wordt nog beter geïntegreerd en spraakmakende onderzoeksjournalistiek blijft een prominente plek houden. Het online succes wordt verder uitgebouwd met short form: korte, prikkelende video-items die nieuwe doelgroepen bereiken.

In Hufterproef (WNL, vanaf dinsdag 25 september, NPO 3, 20.25 uur) maakt
Jill Bleiksloot (24) haar debuut als presentator. De Rotterdamse is bij de vroege vogels al bekend als een van de vrolijke gezichten van WNL: voor Goedemorgen Nederland staat ze wekelijks als verslaggever live op locatie. In Hufterproef test ze hoe willekeurige voorbijgangers reageren op ‘hufter-situaties’.

De Hofbar (PowNed, vanaf 7 september, NPO 2, 22.45 uur). In dit wekelijkse politieke programma geeft Rutger Castricum ruimte voor emoties vanuit de samenleving over wat er in politiek Den Haag gebeurt. Burgers mogen de vinger op de zere plek leggen en politici kunnen zorgen wegnemen en vertrouwen winnen.

In Lief dagboek (NTR, vanaf 28 oktober, NPO 1, 21.20 uur) lezen mensen voor uit de dagboeken die ze in hun puberteit schreven. Voor het eerst, voor een volle zaal publiek. Spannende, onthullende en gênante verhalen. Allemaal heel herkenbaar en toch verrassend. Presentatie Marc-Marie Huijbregts.

In de nieuwe vijfdelige serie Sahara (VPRO, vanaf 25 november, NPO 2, 20.15 uur) doorkruist Bram Vermeulen de Sahara van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis?

Door andere ogen (Omroep MAX, vanaf 10 september, NPO 2, 20.25 uur) is een actueel biografieënprogramma waarin de levens en carrières van spraakmakende hoofdpersonen uit de werelden van sport, amusement, cultuur, politiek en het maatschappelijk middenveld worden belicht. Intimi, deskundigen en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en leveren sterke anekdotes over de persoon in kwestie.

In De Kruisvaarder en de Sultan (EO, vanaf 21 augustus, NPO 2, 21.05 uur) reconstrueert Kefah Allush 800 jaar na dato wat er gebeurde tijdens de Vijfde Kruistocht.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. In het kader daarvan komt de NTR met de geschiedenisserie 80 jaar oorlog (vanaf 28 september, NPO 2, 21.05 uur), met Hans Goedkoop, in de traditie van o.m. De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw. Tegelijkertijd is op NPO Zapp de serie Welkom in de 80-jarige oorlog te zien, met komische sketches over de 80-jarige oorlog (vanaf 30 september, 18.00 uur, beide zeven delen).

In de vierdelige serie Brard & Jekel: VetGelukkig?! (vanaf 30 oktober, NPO 3, 20.25 uur) presenteert de NTR een gloednieuw tv-duo: Patty Brard en Diederik Jekel. Ze weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht en nu onderzoeken zij vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.

Stine boekt sterren (Human, vanaf zaterdag 8 september, NPO 2, 18.05 uur) draait om de vraag ‘een dagje aan het strand, welk boek neem je mee?’ Filosoof en boekenwurm Stine Jensen heeft daar wel ideeën over en maakt een keuze voor haar ‘sterren’ Fidan Ekiz, Claudia de Breij, Abdelkader Benali, Emilio Guzman, Hans Klok en Tim Hofman, gevolgd door een gedachtewisseling met uitzicht op zee.

In het nieuwe tv-seizoen is uiteraard ook weer volop drama te zien bij de publieke omroep:

Ik weet wie je bent (KRO-NCRV, vanaf 26 augustus, NPO 3, 21.10 uur). Deze 16-delige psychologische thrillerserie gaat over de succesvolle strafrechtadvocaat Daniel Elias (Daan Schuurmans), die zich na een ongeluk niet meer kan herinneren wie hij is. Met verder o.a. Ariane Schluter, Sophie van Winden en Gaite Jansen.

In Klem 2 (BNNVARA, vanaf 13 september, NPO 1, 20.30 uur) kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond, directeur MKB van de Belastingdienst (Barry Atsma). Hij is meer verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner (Jacob Derwig) dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

LOÏS (AVROTROS, vanaf 28 november, NPO 1, 20.30 uur) is een spannende driedelige thrillerserie gebaseerd op de boekenreeks van Simone van de Vlugt. De gelijknamige hoofdpersoon, Loïs Elzinga, werkt als rechercheur bij de Alkmaarse politie en krijgt elke week met een nieuwe, complexe zaak te maken.

Oogappels (BNNVARA, vanaf 29 november, NPO 1, 20.30 uur) gaat over sociale media, prestatiedruk, drugs, merkkleding, seks: de maatschappelijke druk op ouders om de opvoeding van hun pubers méér dan goed te doen, is voor heel veel mensen herkenbaar.

MORTEN (AVROTROS, 2019, NPO 3) is een politieke thriller over verraad, macht en verleiding en vertelt het verhaal van Morten Mathijsen (gespeeld door Peter Paul Muller), een politicus met ambitie, vele talenten en een verleden dat zijn reputatie kan schaden.

Deze programma’s vinden uiteraard ook hun thuis bij NPO Start en NPO Start Plus. Voor een compleet overzicht van alle nieuwe programma’s in het tv-seizoen 2018-2019, zie de NPO-site.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen