‘Nederland, schaam je voor omgang met Job Gosschalk’

Nederland is schandalig omgegaan met casting director Job Gosschalk. Dat hij in ons land niet meer over straat kan is een blamage. Dat heeft acteur Thijs Römer gezegd in NU.nl’s rijdende talkshow. Al sinds de misdragingen van Gosschalk aan het licht kwamen, houden Römer en zijn ex Katja Schuurman hem de hand boven het hoofd. Het tweetal denkt niet aan Gosschalks tientallen slachtoffers, maar is vooral bezig met het welzijn van hun goede vriend. Ze verdedigen hem met hand en tand.

Römer vindt het allemaal verschrikkelijk voor Gosschalk. “Vooropgesteld dat de beweging (#MeToo-beweging, red.) een goede beweging is, voor zo ver je een beweging kan beoordelen want die is er toch wel, maar een aantal gevolgen ervan vind ik absoluut minder fraai, zo niet een beetje gevaarlijk.

Hij vervolgt: “Dat bijvoorbeeld Job Gosschalk niet eens meer in Nederland kan wonen, daarvan denk ik: wow, dat wij als samenleving toestaan – zonder dat ik iets wil goedpraten wat hij heeft gedaan. Dat iemand dus eigenlijk publiekelijk berecht wordt… Terwijl wij in een rechtsstaat juist onszelf beschermen tegen dat we elkaar niet gaan stenigen op het centrale plein.”

Gosschalk wordt veel te hard aangepakt, vindt Römer. “Ik kan me voorstellen dat bepaalde partijen niet meer met hem willen werken hierna en ik kan me voorstellen dat Kemna Casting afstand nam, maar dat iemand niet meer in zijn eigen land kan wonen en met pek en veren Nederland uit geschopt is, daar moeten we ons eigenlijk als samenleving heel erg diep voor schamen, vind ik.”

Ik vind dat niet toe te juichen, ik vind het echt wel een gevaarlijke ontwikkeling. Er zullen zeker mensen zijn die zeggen dat er iets geforceerd moet worden en dat ze zich eindelijk kunnen uitspreken, maar we hebben het wel over mensenlevens. Niemand wil op die manier publiekelijk aan de schandpaal genageld worden. Oef man, het moet afschuwelijk zijn, de leegte waar hij in zit.”

Momenteel werkt Römer voor een toneelstuk samen met Ruut Weissman, over wie ook #MeToo-geruchten gaan. Die verhalen hielden hem niet tegen om weer met Weissman samen te werken.

Römer: “Nee, helemaal niet. Ik ken Ruut al heel erg lang. Mijn vader is al heel lang goed bevriend met hem, dus ik ken hem al vanaf dat ik heel jong ben. Ik heb op de toneelschool gezeten toen hij daar artistiek leider was van de kleinkunst. Ik heb les van hem gehad en heb het altijd een geweldig iemand gevonden.”

Het speelt voor mij helemaal niet. Hij zit ook niet in de gevangenis. Er speelt niet iets juridisch ofzo.”

De rijdende talkshow van NU.nl kunt u hier bekijken.

Beau van Erven Dorens ergert zich al geruime tijd aan de opstelling van BN’ers als Römer en Schuurman in deze kwestie. Hij spreekt zich er deze week nog over uit in Nieuwe Revu.

Foto: NU.nl

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen