Matthijs wilde alleen naar Nadia als Aretha doodging

Matthijs van Nieuwkerk is erg zuinig met zijn verschijningen in praatprogramma’s op televisie. Toch zat hij donderdagavond voor de tweede keer in korte tijd aan tafel bij Nadia Moussaid in Laat op Eén. De NPO-ster was ’s ochtends uitgenodigd om te komen praten over Aretha Franklin, maar wilde slechts op één voorwaarde komen: de soulzangeres moest in de loop van de dag wel echt komen te overlijden. Alleen het náderen van haar overlijden vond de talkshowhost niet genoeg. 

Laat op Eén had het laatste deel van de uitzending gereserveerd voor het gesprek over Aretha Franklin. Van Nieuwkerk begon het item met zijn beweegredenen om in de talkshow te verschijnen.

Van Nieuwkerk nam ruim de tijd voor zijn huishoudelijke mededeling. “Jullie hadden mij vanochtend al gebeld met de vraag: ‘Wil je vanavond komen om over Aretha Franklin te praten?’ Toen zei ik: ‘Nee, ik kom alleen als ze overleden is. Is ze overleden?’ ‘Nee, ze is niet overleden.’ ‘Dan kom ik niet.’ Die hele dag, of die halve dag, ging op aan nerveus op je telefoon kijken omdat jullie me ook wel een beetje achter mijn broek aan zaten. Ik keek over het IJ uit – daar had ik iets te zoeken vanmiddag – en toen kreeg ik een telefoontje van jouw redactrice dat ze was overleden. Toen zei ik: ‘Oké, dan kom ik.’ Niet een legendarisch goed verhaal wat ik nu vertel, maar wel feitelijk.”

Was hij meer geschrokken van het overlijden van Aretha Franklin of dat van Michael Jackson? “Toen Michael Jackson overleed…“, aldus Van Nieuwkerk.

Leo Blokhuis: “Zullen we het over Aretha hebben?

Van Nieuwkerk: “Zeker, maar wat ik toen deed – en dat deed ik bij Aretha Franklin niet – ben ik een rondje gaan lopen. Gewoon een paar straten rond en even lopen. Ik draaide niet al zijn platen en was ook niet zijn grootste fan, maar toen hij overleed dacht ik: nu moeten we even surplace, contemplatie.

Nadia Moussaid: “Dat doen we nu ook bij Aretha Franklin.”

Van Nieuwkerk: “Ja, ja, ja, sorry.”

De NPO-ster draait voorafgaand aan elke uitzending van De Wereld Draait Door drie kwartier lang Aretha Franklin. “Ja, daarom zit ik hier. Iedereen denkt al: wat doet die gozer daar aan tafel? Nee, het klopt. Drie kwartier voordat de uitzending begint zit de studio al vol en toen hebben we met z’n allen bedacht dat we Aretha Franklin gaan spelen.”

Tot op de dag van vandaag doen we dat. Ik hoor dus elke dag drie kwartier Aretha Franklin. Dezelfde vijftien nummers. Ze geeft me elke avond een duwtje richting mijn stoel. We zijn daar in ons tweede seizoen mee begonnen. We stoppen er ook nooit meer mee.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen