Matthijs betrekt brugramp Genua niet op zichzelf

Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn angst voor bruggen niet terug zien keren door de brugramp in het Italiaanse Genua, waarbij tientallen mensen zijn komen te overlijden. Dat heeft de NPO-ster laten weten in Kunststof op NPO Radio 1. Lange tijd werd Van Nieuwkerk geplaagd door brugangst. Toch heeft hij daar niet aan gedacht toen de brug in Genua instortte. “Ik heb helemaal niet aan mijn bruggenangst gedacht. Ik weet niet of dit een interessant onderwerp is, maar jij snijdt het aan.

Genua heeft Van Nieuwkerks brugangst niet aangewakkerd. “Ik ben inderdaad geplaagd door vele fobieën, waaronder brugangst. Ik heb dus heel lang niet over bruggen durven rijden, dus mijn actieradius was heel beperkt. Dat is overgegaan. Sommige angsten verdwijnen zonder dat je er echt werk van hebt gemaakt. Ik had me er namelijk al lang bij neergelegd.

De brug in Genua stortte uit het niets in. “Het eerste wat ik dacht toen ik die brug zag, was niet: zie je wel, ik heb gelijk. Nee, helemaal niet. Eerlijk gezegd niet. Het waren wel het type bruggen waar ik al helemáál niet tegen kon. Van die bruggen die heel hoog staan, die je vaak tussen bergen ziet. Als ik die al zag – en zo is het ook begonnen – dan zette ik hem aan de kant.”

Hoe leefde hij met zijn brugangst? “De Schellingwouderbrug in Amsterdam is vrij hoog en het alternatief was de Piet Heintunnel. Op dat moment had ik ook nog een tunnelangst, dus dan kwam ik gewoon Amsterdam niet in.

Van welke angst heeft hij nog wel last? “De snelweg is nog steeds taboe als het om auto’s gaat, maar het is klein leed bij een verder heel comfortabel, gelukkig leven.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen