‘Margriet gebruikte Rita Verdonk als het zwarte schaap’

Het gebeurt in talkshows op televisie iets te vaak dat gasten met een politiek incorrecte mening van alle kanten worden aangevallen door gasten die wel deugen. Zo was afgelopen vrijdag Rita Verdonk het zwarte schaap van de tv-avond. Dat vindt tv-recensent Angela de Jong van het AD. De talkshow M besprak met zijn meningenpanel de zaak van twee kinderen die ons land worden uitgezet. Verdonk vindt dat regels regels zijn, de andere gasten aan de talkshowtafel vielen haar aan.

Het is altijd weer hetzelfde liedje, aldus De Jong. “De praktijk is dat er steevast twee of drie millennials zitten met dezelfde politiek correcte opinie en één zwart schaap dat het tegengeluid moet laten horen.”

Verdonk kwam met een ‘nuchtere analyse waar goed beschouwd geen speld tussen te krijgen is’, aldus De Jong. Maar toch: “Rita kreeg de volle laag van zowel haar tafelgenoten (een advocaat, een linkse activiste en een journalist) én Margriet.

Gezien de ietwat stoïcijnse en hautaine houding van Verdonk begrijpt De Jong best dat de oud-minister ergernis oproept bij mensen, maar: “Als je als programmamaker de mening van een gast verwerpelijk vindt en ten diepste niet serieus neemt, waarom nodig je die persoon dan uit?”

Houd het dan bij gelijkgestemden, van wie je zeker weet dat ze ‘de juiste’ opinie verkondigen.

De column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen