Jort Kelder vindt media bekrompen in Stef Blok-rel

Jort Kelder vindt het heel merkwaardig dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zich in de media zo moet verdedigen voor zijn uitspraken over ‘failed state’ Suriname. Hij heeft daar namelijk gewoon gelijk in. Dat heeft de tv-persoonlijkheid gezegd in Laat op Eén. Kelder ergert zich aan de opstelling van de media. “Ik heb me eens verdiept in de speech die hij daar gehouden heeft. In de laatste twee minuten zegt hij wat dingen die wij stout vinden, maar wat is nou het probleem?

Blok heeft gezegd dat Suriname een failed state is. “Het interessante is het kluitjesvoetbal van de journalistiek: iedereen gaat ervan uit dat je dat soort dingen niet mag zeggen, want dat mag niet om de een of andere reden. Maar er is nooit een inhoudelijk debat over of hij nou gelijk heeft.”

Kelder vindt dat de minister hier gewoon gelijk in heeft. “Als je nou bijvoorbeeld dat punt van Suriname kijkt: daar is een drugsdealer president. Bouterse is president, hij is veroordeeld in Nederland tot de hoogste instantie, Interpol zoekt hem ook en op het moment dat hij geen president meer is wordt hij aangehouden waar ook ter wereld.

Bovendien heeft Suriname al jaren een dalend nationaal inkomen, aldus Kelder. “Er zijn rapporten over grootschalige corruptie van zijn familie en de menen om hem heen. De economie heeft een omzet van 5 miljard, ze schatten dat de kring van Bouterse 1 à 2 miljard gestolen heeft. De rechtsstaat functioneert niet, het onderwijs rammelt, de zorg werkt niet. Hoeveel definities van een failed state heb je nodig?

De beredenering van Blok stoelde er echter vooral op dat de multiculturele samenleving in Suriname spaak zou lopen en dat is niet waar, legde Nadia Moussaid Kelder voor.

Kelder: “Nou, dat weet ik niet. Een samenleving waar alle politieke partijen raciaal gevormd zijn? Vind je dat gezond eruitzien? Nadia, het gaat er niet om of hij gelijk heeft, maar of je in een publiek debat dit soort dingen op tafel zou mogen gooien. Dan is hij misschien niet heel erg geschikt voor die baan van Buitenlandse Zaken, maar op zichzelf dat een politicus hierover mag praten… Waar hebben we dat forum anders voor?

Het feit dat je dit soort dingen in Nederland niet eens meer kan bediscussiëren; dat je dán al moet aftreden. Mijn stelling is wel dat aan Stef Blok geen groot diplomaat verloren is gegaan, ik vind het onbegrijpelijk dat Sigrid Kaag of Han ten Broeke niet de minister is geworden. Waarom deze droogkloot, deze stijve eikel minister is, is mij volkomen onduidelijk. Hij is niet getalenteerd voor deze baan, maar dat je dit soort dingen in Nederland niet meer zou mogen zeggen vind ik zorgelijk.”

Ondertussen is Suriname boos. “Suriname is boos nu? Laat Bouterse zich eens een keer bij Justitie melden, zullen we daarmee beginnen?

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen