Johan Derksen woest over Turkse weekendscholen

Johan Derksen vindt het bespottelijk dat de Turkse president Erdogan bezig is om weekendscholen op te zetten voor jonge Turken in Nederland, waar zij les krijgen in onder meer de Turkse taal, godsdienst en geschiedenis. Dat heeft hij vrijdag gezegd in Veronica Inside. Derksen snapt er niets van. “Het is toch te gek voor woorden? Je moet het nooit accepteren. Ik vind de invloed van Erdogan, ook via die partij DENK, veel te groot worden in Nederland. Dat zijn drie levensgevaarlijke gastjes hoor.

Het wordt steeds gekker in dit landje, aldus Derksen. “Turkse Nederlanders profiteren net als wij met het volste recht van alle sociale zekerheden in dit land en wij geven geld uit om ze goed Nederlands te leren spreken en nu is meneer Erdogan bang dat ze dadelijk niet meer op hem stemmen. Die wil ze dan toch de lint met Turkije laten houden door ze hier in het weekend Turkse lessen op school te geven.”

Je moet dit volgens Derksen een halt toeroepen. “Het is te gek voor woorden en de wereld op z’n kop. Je hebt hier al die Turken die hier in vrijheid leven en een Nederlands paspoort hebben en stemmen op Erdogan. Die regelen dat de Turkse mensen in Turkije geen leven hebben en zomaar ontslagen kunnen worden als ze een andere politieke kleur hebben dan Erdogan.”

Leraren en professoren worden ontslagen omdat iedereen in Nederland hier op Erdogan stemt. Nu komt die hier en gaat hij hier Turks leren aan de mensen. Ik vind dat de Nederlandse politiek dat niet moet toestaan.”

Later op de avond liet sport-tv-collega Jack van Gelder een soortgelijk geluid horen in Laat op Eén: “Wij zijn gek aan het worden in dit land. Kijk, als de mensen Turks willen leren en de cultuur daar, ga dan naar Turkije. Ik vind niet dat je dat hier hoeft te doen. Als je hier bent, ga je om met de mensen die hier wonen. Om nou zondagsscholen in te gaan richten om de politiek van de meneer Erdogan te onderwijzen gaat me veel te ver. Ik ben er ontzettend op tegen. Deze meneer wil gewoon macht.”

Hem werd ook nog gevraagd wat hij van Veronica Inside vindt. Is hij fan? “Ja, als ze zich bij voetbal houden wel ja. De formule is gewoon razend knap. Het is een geweldig drietal. Ik heb er bewondering voor. Soms vind ik dat ze iets te ver doorschuiven, het iets te platvloers en voetbalkantine wordt. Maar ik vind het wel knap, absoluut.”

Foto: Veronica

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen