Hoop voor NPO: megabezuiniging mogelijk van tafel

De megabezuiniging op de NPO van 62 miljoen euro in 2019 gaat mogelijk van tafel. Dat melden zowel de NOS als De Telegraaf op basis van eigen bronnen. Minister Arie Slob (ChristenUnie) wil niet langer in het gat van de dalende Ster-inkomsten springen en het budget van de NPO verlagen naar 740 miljoen euro in zowel 2019. Hij wil het budget in 2020 wél gelijk houden, ook al dalen de inkomsten, maar wat er daarna gebeurt is onduidelijk. Voor nu lijkt het dat de bezuinigingsklap wordt verzacht.

De bronnen van de NOS melden dat CDA, ChristenUnie en D66 eenmalig, dus alleen in 2019, 30 miljoen euro willen uittrekken zodat de publieke omroep een jaar langer de tijd heeft om zichzelf ’toekomstbestendig’ te maken.

De coalitiepartijen onderhandelen deze week nog over de begroting voor komend jaar, die ze op Prinsjesdag bekend maken. “Het extra geld is volgens betrokkenen nog geen gelopen race: de VVD voelt er weinig voor“, aldus de NOS.

De Telegraaf heeft echter gehoord dat ChristenUnie en D66 de NPO zelfs willen compenseren met 50 tot 60 miljoen euro ’tot de NPO zelf maatregelen heeft getroffen om dalende reclame-inkomsten op te vangen’.

De krant: “Uit VVD en CDA klinkt ergernis en wordt verwacht dat de CU-minister met een zak geld zal zwichten zonder dat Hilversum er iets tegenover stelt. Dit om de machtige omroepen niet voor het hoofd te stoten.”

Het blijft vooralsnog dus bij geruchten, maar er gloort weer wat hoop bij de NPO.

Foto: Rijksoverheid

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen