AD vraagt zijn Barbie-journalist om gas terug te nemen

De journalist die bij het AD op de berichtgeving over realityster Samantha de Jong zit moet gas terugnemen van hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Dat heeft de krantenbaas gezegd op NPO Radio 1. De Jong is verslaafd aan media-aandacht, maar dat lijkt haar na meerdere zelfmoordpogingen niet bepaald goed te doen. Critici vinden dat de media direct moeten stoppen met berichtgeving over de realityster. Nijenhuis begrijpt die kritiek en heeft zijn Barbie-journalist gevraagd te minderen.

Nijenhuis vond dat verzoek lastig, omdat hij juist erg trots is op zijn Barbie-journalist. “Het ding is: als show belangrijk is, dan heb je een journalist die op zo’n onderwerp zit. Dat geldt ook bij sport, dan zit iemand bijvoorbeeld op Feyenoord. Op een gegeven moment weet iemand heel veel van het onderwerp, gaan ze nieuws vergaren en dan willen ze door. Eigenlijk moet ik dat als hoofdredacteur toejuichen, want die man is super goed. Elke keer als er nieuws komt bellen de mensen hém. Bronnen bellen hem. Nu moet ik dus tegen hem zeggen: ‘Je doet je werk zo goed, doe het iets minder.’ Dat heb ik inmiddels wel gezegd.

Wat heeft hij tegen die journalist gezegd? “De berichtgeving is goed, er staan geen fouten in. Maar we hebben gezegd: ‘Denk volgende keer extra na voordat je wel of niet iets publiceert.’

Waarom is er bij het AD eigenlijk een journalist die zich bezighoudt met Barbiezaken? “Wij zijn een site die veel aan shownieuws doet, want onze bezoekers vinden dat interessant. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar was er één bericht dat er bovenuit schoot en dat was de scheiding van Michael en Barbie.

De krantenbaas wil niet meer alles publiceren over Barbie. “Vorige week was er het bericht dat ze naar een of andere kliniek in Schotland gaat en dat haar verzekering dat niet zou betalen. Toen ben ik naar de journalist in kwestie gegaan en heb ik gevraagd: ‘Moeten we dit nog weten?’ Misschien kunnen we erover schrijven als de behandeling goed is afgelopen.

Nijenhuis wil Barbie in bescherming nemen. “Zelf zitten we nu te denken: worden wij niet een onderdeel van haar realityshow, die ze eerst op televisie deed en nu bij ons? Ook denken we: wordt ze nu zo kwetsbaar dat we een tandje terug moeten nemen? Het antwoord is ja, laten we een tandje terugnemen.

De discussie over dit onderwerp in het EO-programma Dit Is De Dag kunt u hier terugzien.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen