AD moet vragen mailen aan Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk wil de schrijvende pers nog altijd niet persoonlijk te woord staan. Ook het AD, waarin vandaag een interview met de NPO-ster staat, moest zijn vragen schriftelijk indienen. Dat is te lezen in het dagblad. Van Nieuwkerk wil alleen rechtstreeks geïnterviewd worden op radio en tv, maar niet door journalisten van de schrijvende pers. “Geheel in stijl met een programma over boeken, vindt dit interview met Van Nieuwkerk schriftelijk plaats“, schrijft het AD vandaag.

Het AD wilde Van Nieuwkerk spreken voor zijn nieuwe boekenshow Moby Dick, maar mocht hem alleen per e-mail interviewen. De krant stuurde zijn vragen op, die de presentator vervolgens per e-mail beantwoordde.

Heel spannend is het interview dan ook niet. Van Nieuwkerk vertelt onder meer dat hij niet verwacht dat zijn boekenshow de ontlezing een halt toe gaat roepen. “Natuurlijk, de culturele zendeling in mij slaapt nooit, en het zal ook niet zomaar zijn dat dit tv-uitstapje over boeken gaat, maar de groteske gedachte dat Moby Dick de ontlezing wel eens een halt zou kunnen toeroepen, komt ondanks de wel erg warme zomer gelukkig niet in mij op. Dat zou wat zijn.”

Volgens Van Nieuwkerk leest men minder, omdat er tegenwoordig veel meer vormen van tijdverdrijf zijn. “Wat dacht je alleen al van alle opwinding die in het wonderdoosje van de iPhone te bekijken en beluisteren is. Daar ben je, als je het op je heupen krijgt, zo maar een dag mee zoet. En dan heb je je geen seconde verveeld en dommer ben je er ook niet per se van geworden.

Boycot

Waarom wil Van Nieuwkerk, die vroeger hoofdredacteur was van Het Parool, zich eigenlijk niet laten interviewen door de schrijvende pers? “Bij radio en televisie is het precies wat je zegt en bij kranten wordt er nog redactie gepleegd op dat wat je zegt“, zei hij in december. “Vanzelfsprekend: ik heb het zelf vaak genoeg gedaan. Maar daar heb ik minder talent voor. Dan word ik nerveuzer en dan denk ik: wat maken ze ervan?

Ik heb ook iets te veel meegemaakt dat er niet precies stond, of helemaal niet stond, wat ik gezegd had. Daar moet je dan over steggelen. Dat is allemaal gedoe. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan ik missen als kiespijn.

De Volkskrant publiceerde in 2015 een bizar interview met Van Nieuwkerk aan de hand van 14 sms’jes en 45 e-mails. “Ik geef wel eens een interview en dan zeg ik: stuur mij de vragen op en dan stuur ik je per omgaande het antwoord. Als je op dat antwoord nog een vraag hebt, dan stuur je die weer op en geef ik je weer een antwoord.”

Uitzendtijd

Overigens gaf de presentator vanochtend ook nog een radio-interview bij marktleider NPO Radio 2. Daarin deed hij net of hij de uitzendtijd van zijn programma niet wist. “Ik heb geen idee jongens.

Moby Dick begint vanavond op een onbekend tijdstip op NPO 1.

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen