Saoedi-Arabië laat NPO binnen voor tv-programma

Saoedi-Arabië heeft de publieke omroep NTR toestemming gegeven om uitgebreid te komen filmen in het land. Dat heeft de omroep laten weten. De NTR reisde af naar het land voor de vierdelige serie Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten, die op 18 juli in première gaat. “In het land waar strenge censuur heerst en tot nu toe buitenlandse documentairemakers zelden werden toegelaten, spreken de geïnterviewden zich opvallend openhartig uit over de veranderingen na 1979“, aldus een zegsman.

In de televisieserie vertellen ooggetuigen en deskundigen over vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten. De grote historische én emotionele betekenis van die momenten worden inzichtelijk en invoelbaar.

De aflevering over Saoedi-Arabië is de laatste in de serie en wordt op 8 augustus uitgezonden. “In aflevering vier staat 1979 centraal. In dat jaar komt na een revolutie in Iran ayatollah Khomeiny aan de macht en wordt het land een streng Islamitische Republiek.

Ruim een half jaar later bezetten fanatieke moslims de heilige moskee van Mekka in Saoedi-Arabië. “De daders worden gestraft, maar het koningshuis van Saoedi-Arabië vat de ongehoorde actie op als een waarschuwing. Wil het land niet in handen vallen van strenge geestelijken, zoals datzelfde jaar in Iran gebeurde, dan moeten de religieuze wetten strikt worden nageleefd.

Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten begint op woensdag 18 juli om 21.15 uur op NPO 2.

Foto: Walter Callens, CC BY 2.0

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen