Ruud de Wild vindt John de Mol te machtig worden

Ruud de Wild vindt dat John de Mol te veel macht krijgt in de Nederlandse mediawereld. Dat heeft de NPO Radio 2-dj, die marktleider is op zijn tijdslot, gezegd in zijn podcast 30 Minuten Rauw. De Wild discussieerde met Thierry Baudet over bezuinigingen op de NPO. Hij vindt het een aanname dat er alleen graaiers werken bij de publieke omroep. “Is dat niet een aanname? Ik zit hier en kan bij Talpa zes keer zo veel geld verdienen, zeker met mijn marktaandeel“, aldus de radio-dj.

Hij vervolgt: “Ik maak een middagprogramma, wij zijn de nummer één zonder marketing en reclame. Voor een normaal salaris. Maar wij zijn alles behalve links in het programma.”

Thierry Baudet: “Welk programma is dat?

De Wild: “De Wild in de Middag. Dat is op Radio 2, de nationale popzender. Jij wil toch ook niet als landsbestuurder dat alles zometeen van Talpa is en dat zij zometeen de cultuur gaan bepalen? Muziek is cultuur.”

Baudet: “Ja, maar is popmuziek nou iets dat subsidie behoeft? Klassieke muziek ben ik het mee eens, bijvoorbeeld Radio 4.

De Wild: “Maar dat is toch heel elitair wat je zegt? Dat je klassieke muziek omarmt. Waarom is popmuziek geen algemeen goed?

Baudet: “Omdat het op zichzelf kan bestaan.”

De Wild: “Dat is niet waar, want de muziek die wij draaien hoor je anders niet meer. Op Sky niet of ergens anders. Ik zou graag eens een lezing geven in Den Haag over wat nou eigenlijk muziek behelst.”

Baudet: “Dat gaan we doen, ik ga het organiseren.”

John de Mol

Baudet: “Onze kritiek tegen de publieke omroep richt zich niet per se tegen de muziekzenders, maar het richt zich meer tegen de nieuwsprogramma’s en dat soort dingen. Maar als we het er toch over hebben: ik denk niet dat het ongelooflijk onhaalbaar is om in deze tijd, met digitale radio, met eigen geld een radiozender op te zetten. Dus vrije markt.”

De Wild: “Dus alle gesproken woord, alle nieuwszenders, ANP, alles John de Mol vind jij prima?

Baudet: “Ik vind dat er een vooringenomenheid is bij de staatsomroep. Als we dat willen saneren, kun je dat misschien een stuk beter maken, maar uiteindelijk heb je altijd dat die politiek daar toezicht op houdt. Moet je niet eigenlijk zeggen: moet je er niet van af en het de mensen zelf laten doen?

De Wild: “Nee, jij moet ons tegemoetkomen. Jij, Thierry Baudet, moet naar ons toe komen en ook je podium pakken. We zijn niet voor links, maar voor iedereen. Jij moet evenveel zendtijd krijgen als een ieder ander.”

Muziek is het begin. De volgende stap is dat je zegt dat cultuur zichzelf ook kan bedruipen. Dat banken het Stedelijk ook kunnen onderhouden en je daar de stekker uit trekt. Dan zegt John de Mol: het Stedelijk koop ik wel, dat wordt het John de Mol-museum met een Talpa-zaaltje. Dan geef je alles uit handen.”

Foto: KRO-NCRV

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen