Romana Vrede eerste Zomergast van 2018-seizoen

Actrice Romana Vrede opent op zondag 29 juli alweer het 31ste seizoen van het prestigieuze VPRO-programma Zomergasten. Dat maakte presentator Janine Abbring zojuist bekend op de facebookpagina van het programma waar zij deze week elke dag een gast onthult. Vrede heeft zin in het avondvullende tv-interview op het verdiepende NPO 2. “Zomergasten geeft me de kans om de schoonheid te laten zien die schuilt in de details van lelijkheid“, zo laat ze weten in een reactie.

Ze vervolgt: “Als je gedwongen wordt om de dingen steeds vanuit een ander perspectief te bekijken dan ga je het leven zien als een film. De mise-en-scène ligt niet vast, die maak je zelf.”

Er zit dit jaar ook een gast in Zomergasten waar Abbring niet heel enthousiast over is, vertelt ze in De Telegraaf. “Onder de gasten is wel iemand waar ik heel erg tegenop zie. Eigenlijk vind ik dat alleen maar leuk, omdat ik vorig jaar heb geleerd dat het niet per se goed is als ik me erg verwant voel met iemand. Ja, je kunt stellen dat er dit seizoen een Zomergast is waar ik echt een beetje buikpijn van krijg.

Zomergasten is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek.

Het programma werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won de huidige presentator Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview in Zomergasten met Eberhard van der Laan.

Foto: VPRO, Lenny Oosterwijk

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen