NVJ wil dat NPO bezuinigingen direct on hold zet

Geplaatst op Fri 06 Jul 2018 om 9:08

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verzoekt de NPO om de bezuinigingsmaatregelen voor 2019 per direct on hold te zetten. Op maandag 16 juli gaan beide partijen hierover met elkaar in gesprek. Dat heeft de vereniging laten weten. De journalistiek wordt te veel geraakt, vindt NVJ. “De impact van de bezuinigingsmaatregelen op de journalistiek en op de publieke omroep in zijn geheel kunnen veel groter en negatiever zijn dan wat aanvankelijk werd gedacht.

De NVJ heeft een adviesgroep samengesteld, bestaande uit diverse redactieleden. Die vindt het onbegrijpelijk dat de NPO er nu voor kiest om te bezuinigen op programma’s die uitblinken in publieke waarde.

In diverse uitlatingen geeft de NPO aan op het budget voor journalistieke programma’s de komende periode niet te zullen korten. De feiten blijken anders: Brandpunt+ wordt wegbezuinigd, uitzendingen van Andere Tijden en Focus Wetenschap worden gehalveerd, Tegenlicht wordt 30 procent gekort en ook Zembla moet inleveren.”

Ook de EO wordt flink gekort, namelijk op levensbeschouwelijke programma’s. “Ook maken de NVJ en de adviesgroep zich zorgen over de voorgenomen verhuizing van EenVandaag naar NPO 2, om plaats te maken voor een soapserie.

De NPO geeft aan dat er op NPO 2 niet wordt bezuinigd op journalistiek. “Toch heeft de NVJ vernomen dat het budget van EenVandaag wel degelijk verlaagd zal worden, als EenVandaag naar NPO2 gaat.”

Bovendien vergroot de NPO zijn invloed op de inhoud, meent NVJ. “De titels waarbij nu is ingegrepen zijn, niet toevallig, de titels waarbij de NPO niet op voorhand de uitzending te zien krijgt. Door in de toekomst op losse projecten en series in te zetten, kan de NPO haar invloed op de inhoud nog verder vergroten. Dat is niet bevorderlijk voor de journalistieke onafhankelijkheid en de broodnodige wendbaarheid en flexibiliteit.”

De NVJ verzoekt de NPO om de bezuinigingsmaatregelen voor 2019 per direct on hold te zetten. Ze denkt graag mee over een breed gedragen vernieuwingsstrategie die niet ten koste gaat van de kernwaarden en de missie van de Publieke Omroep.

Foto: NPO
13 Reacties op “NVJ wil dat NPO bezuinigingen direct on hold zet”


 1. Henk

  Volgens mij kan er best bezuinigd worden. Als je ziet wat voor mooie apparatuur er alleen al staat bij zo`n eenvoudig gesprekje tussen Francisco van Jole en Peter Kee dan heb ik liever dat er meer geld gaat naar andere zaken zoals gezondheidszorg, schoolgebouwen en het verminderen van de woningnood.

 2. Raaf

  De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kent bijzonder weinig journalisten onder haar gelederen. 95% denkt en stemt links tot ultra links .

  Bij de NPO werken geen journalisten, louter StaatsDoofpotambtenaren die de Policor Bijbel bewaken en elke jongen en meisje die naar de naakte keizers durft te wijzen hyena gewijs aan de deugpoort spijkeren.

  Vandaar dat ‘kwaliteits’journalisten (lees: propagandisten) ook altijd geschokt zijn en nooit een trend zien aankomen.
  Zij zouden de vinger aan de pols van de samenleving moeten houden maar in plaats daarvan steken ze louter veren in elkaars gelijkgezinde aars.

  En nooit
  Maar dan ook nooit
  Zien deze harlekijnen en clowns de stampende olifant in de kamer.

 3. Dries Eff Em

  Spannend nieuws zeg….poeh poeh

 4. Jan

  Bij elk protest moet je er 10 miljoen extra bezuiniging bovenop gooien….

 5. Raaf

  Misschien is het een idee om de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om te dopen tot de NVPWD ?
  De Nederlandse Vereniging van Propagandisten, Wegkijkers en Doofpotters.

  Wil je de journalistiek daadwerkelijk verbeteren dan zou je als allereerste de ideologische gestuurde cultuur marxistische journalistenscholen moeten sluiten en een geheel nieuwe opstarten.

  Daarna zou een Herculiaanse bezem door die Augiasstal gehaald moeten worden. Ik schat zo in dat zeker 95% geen journalist is. Allemaal nauwkeurig afgestelde policor robotten dus die kunnen eruit. Kan Kees Boonman en consorten schoenen gaan poetsen of iets.

  En dan weer opbouwen met mannen en dames die objectiviteit, neutraliteit, onafhankelijkheid en bovenal journalistieke integriteit weer hoog in het vaandel gaan dragen.
  Internet laat zien hoe het moet.
  (zie bv de interviews met Dave Rubin waar iedereen welkom is en iedereen mag uitpraten zonder het links zelfingenomen policor gesnater van de dienstdoende Staatsambtenaar of MSM-Deuger er constant tussen)

 6. Eef

  Misschien moet het publiek bepalen welke programma’s publieke waarde hebben en niet de NPO of de NVJ die bang zijn voor hun eigen hachje.

 7. Gore wegkijker

  Nee nog meer bezuinigen op dat stel wegkijkers. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar na het structureel verzwijgen van verkrachting, moord, aanranding, beroving, enz, door onze nieuwe vrinden van de VVD en D’66 heeft de pers voor mij totaal geen bestaansrecht meer, nnnuuullll.
  Statuten bestaan niet meer van refio tot commerciële zender ze doen wat opgedragen wordt uit Brussel. Pers is niet meer onafhamkelijk en zelfstandig om de realiteit te beschrijven.

 8. Shaniquilia vd Put

  Linkse papegaaien die niets anders kunnen dan elkaar napraten en niet buiten de strak afgebakende lijntjes van politieke correctheid durven te denken zijn voor mij geen journalisten. Dat zijn voor mij ambtenaren.

 9. aammehoela

  Niets bezuinigen en die soap op NPO 1 afblazen. Mocht die wel doorgaan dan hoop ik op een grote flop. Hopelijk dan kijkcijfers die aan de vooravond van Net 5 of RTL 5 doen denken. Soap is achterhaald en stompzinnig. Dat het bij de VRT (Thuis) nog scoort of Eastenders (BBC) kan dan wel zo zijn maar op NPO 1 gaat het niet scoren.

 10. Ad

  Een gemiddelde kijker/luisteraar zit niet te wachten op duiding (lees opinie) vanuit verschillende invalshoeken. Die wil gewoon feiten bij een publieke omroep en aan de hand van objectieve achtergrondinformatie zijn mening daarover vormen. Het huidige zuilenstelsel heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt door de wortels van waaruit ze zijn voortgekomen, te hebben verwijderd en door de huidige journalistieke opleidingen allemaal dezelfde richting uit denken, op enkele na zoals EO en MAX. Daarom zou het de NPO sieren de journalistieke organisatie puur informatief in te richten, inclusief goede, objectieve achtergrondinformatie.
  Bij de NVJ en de NPO is het nu gewoon te doen om werkgelegenheid, niets meer en niet minder, met helaas een te grote hang naar opinie.

 11. pieter 52

  Goh meneer of mevrouw Raaf Wat doe jij eigenlijk in Nederland
  je bent wel heel erg negatief ,of schrijft u uw frustraties af omdat u het niet gemaaklt heeft in het radio tv landschap ,reageren is leuk op deze site maar in uw geval.. ga eens wat zinnigs doen` of schrijf eens wat positiefs over de omroep!!

 12. Erik

  Niet zeuren. Gewoon bezuinigen op entertainment bij de NPO.

 13. Suzanne van den Brink

  De hele linkse kerk is in rep en roer en gillen en janken om die paar miljoen die ze toch zullen moeten aderlaten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.