NPO zegt journalistenbond een journalistiekbaas toe

De NPO heeft journalistenbond NVJ een genrecoördinator Journalistiek toegezegd, die journalistieke titels als Zembla, Tegenlicht, Andere Tijden en EenVandaag een meer beschermde status zou moeten geven. Dat meldt het AD vandaag. Het barst al van de baasjes en bobo’s binnen het omroepbestel, maar nu krijgt de NPO-afdeling journalistiek er dus ook één. “Journalistiek officieel als genre aanwijzen zou een doorbraak kunnen opleveren“, verwacht NVJ-baas Thomas Bruning.

Bruning verwacht veel van zo’n genrecoördinator. “Het kan er immers voor zorgen dat de redacties en makers van journalistieke programma’s meer centraal komen te staan en die programmering voortaan meer zender-onafhankelijk te organiseren.’

Door de nieuwe bezuiniging op de NPO van 62 miljoen euro in 2019 is de publieke omroep flink aan het snijden. Het verbindende NPO 1 wordt ontzien, maar op NPO 2 worden journalistieke programma’s flink gekort. Brandpunt+ moet zelfs verdwijnen.

Journalisten worden nu nog van het kastje naar de muur gestuurd. “Op het moment dat Journalistiek officieel een genre wordt met een eigen genrecoördinator, opent dat in onze ogen de weg naar meer onafhankelijke journalistieke redacties met een meer volwaardige rol binnen de publieke omroep.”

Een woordvoerder van de NPO bevestigt het idee, zo is te lezen in het AD-artikel.

Lees ook: NVJ wil dat NPO bezuinigingen direct on hold zet (6 juli)

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen