NPO 2 geeft Philip Freriks programma naast Slimste

Philip Freriks krijgt naast De Slimste Mens nóg een programma op NPO 2. In het zesdelige Een Hollander In Parijs, vanaf september op televisie, volgt hij de Parijse periode van zes Nederlandse kunstschilders. Dat meldt omroep NTR. Voor Freriks waren deze opnames in de Franse hoofdstad een thuiswedstrijd, want hij is daar woonachtig. Nu gaat hij de stad bekijken door de ogen van de zes schilders: Van Spaendonck, Scheffer, Jongkind, Maris, Schwartze en Van Dongen.

De NTR: “Wat waren hun eerste indrukken? Wie ontmoetten ze en waar leefden en leerden ze? Via hun ogen zien we hoe Parijs in de 19de eeuw een heksenketel was, een episch centrum van de macht vol kunst, feesten, mooie verhalen en het leven zelf.”

De kunstenaars waren op het juiste moment in Parijs. Als je iets wilde betekenen in de kunst, moest je in de 19de eeuw in Parijs zijn. Ze kwamen als beginnende kunstenaars met een aanbevelingsbrief in hun zak aan en toen begon het grote avontuur.

Ze werden dronken met een jonge Picasso en keken stiekem af bij Michelangelo. Maar het waren vooral ook de mogelijkheden, de ateliers, de opleidingen en de tentoonstellingen. En het waren de mensen, de collega kunstschilders, de kunsthandel en de vrouwen.”

Een Hollander in Parijs is geproduceerd door Sarphati Media. De eerste aflevering is op donderdag 6 september om 21.30 uur op NPO 2.

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen