Nico Dijkshoorn is pislink op Alexander Klöpping

Dichter Nico Dijkshoorn spuwt inkt. Hij is woest op Blendle-baas Alexander Klöpping, omdat hij zijn column heeft laten inspreken door één of andere student. Dat is te volgen op Twitter. De online kiosk Blendle heeft sinds enige tijd een dienst waarbij artikelen niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren zijn. Die worden dan ‘ochtends vroeg ingesproken door studenten journalistiek. Vandaag was ook een column van Nico Dijkshoorn aan de beurt, maar hij is daar ‘not amused’ over.

Dijkshoorn schrok zich dood toen hij de Blendle Audio-promo van zijn eigen column zag. “Nico Dijkshoorn heeft een hekel aan de pleziervaart. Maar dan ook echt een grondige hekel. Luister naar deze briljante column“, twitterde Blendle.

De DWDD-huisdichter daarop: “Wat krijgen we nou? Wie leest mijn tekst dan?

Klöpping: “De mensen kunnen tegenwoordig ook naar artikelen luisteren. Spreken we in de nacht in.

Dijkshoorn:  “Wie? En ook maar weer eens: waarom over dit soort zaken NOOIT contact zoeken met de schrijver. Of die dat wel wil.

Klöpping: “Er is een poule van 30 stemmen die een selectie van ongeveer 20 artikelen per dag inspreekt uit alle kranten en tijdschriften. Je kunt het uitproberen in de Blendle app. Het is bedoeld voor mensen die geen tijd hebben om te lezen.

Ridicule vormen

Dijkshoorn: “Je ooit afgevraagd of iedere schrijver dat wil? Ik schrijf hem bewust voor lezend publiek. Als het om te luisteren is zou ik hem anders schrijven. Is een wezenlijk verschil. Waarom zoeken jullie nooit contact met de schrijvers om te overleggen?

De schrijver vervolgt: “Ik snap natuurlijk heel goed dat ik voor de tweede keer voor jouw verdienmodel wordt gespannen en dat het om de hits gaat maar het negeren van de schrijver en het uitmelken van zijn of haar content begint een beetje ridicule vormen aan te nemen.

Hij wil niet dat een ik-vorm-column door een ander wordt voorgelezen. “Als het aan mij ligt halen ze het er meteen allemaal van af. Ik zit niet te wachten op een gesproken column.

Waar het mij om gaat is dat Alexander Klöpping blijft doen alsof hij de mensen helpt. Zeven jaar geleden kakte hij nog op een krant. Het is een verdienmodel waarin de schrijver stelselmatig wordt overgeslagen. Ik zou een tekst die wordt voorgelezen anders schrijven.

‘Je baas weet ervan!’

Volgens Klöpping is dit allemaal keurig overlegd met de Volkskrant, waarin Dijkhoorns column staat. “We hebben het voorlezen van artikelen natuurlijk afgesproken met de uitgevers. Het is gewoon een nieuwe manier om kwaliteitsjournalistiek toegankelijker te maken. Maar ik begrijp je punt over de ik-vorm hoor. Philippe gaat je er even over bellen.

Dijkshoorn: “Nogmaals, dan zit je met de verkeerde aan tafel. Ik ga zelf over het gebruik van mijn column en ik wil niet dat die door een ander wordt voorgelezen. Dus er heeft iemand anders in de ik vorm over mijn dode oom zitten praten? En dan denk niemand: is dit wel ok?

Klöpping: “Zo werkt het inderdaad bij de meeste audioboeken ook. Lezers begrijpen dat het een voorleesstem is. Hoewel het natuurlijk (vaak) leuker is als de auteur het zelf voorleest.

Klikjes en euro’s

Dijkshoorn: “Het is in ieder geval prettig als de schrijver niet helemaal wordt genegeerd. Als ik columns voorlees dan herschrijf ik hele stukken. Maar het gaat jullie niet om de inhoud. Het gaat om de klikjes en de euro’s. Wees daar gewoon eens eerlijk in.

Klöpping: “Ik wil veeeel liever dat je ‘m zelf voorleest dan dat een ander dat doet! En help daar graag mee.

Dijkshoorn: “Je hebt het nooit gevraagd. Ik heb twee keer een eigen roman ingesproken en eindeloos stukken herschreven. Je zult het wel belachelijk vinden, maar het is een vak. Niet iets wat je er even ’s nachts door een student bij laat rommelen.

Klöpping: “Ik werk met heel m’n hart aan het toegankelijker maken van kwaliteitsjournalistiek. En als ik om ‘klikjes’ en ‘euros’ had gegeven dan was ik heel wat anders gaan doen dan werken in de journalistiek. Wat een gelul man.

Oplossing

Dijkshoorn: “Maar hoe hij nu wordt voorgelezen: een drama. Ik schaam mij plaatsvervangend. Als ik voel dat jij mijn werk serieus neemt, dan ga ik ook mijn best doen.

De dichter heeft de column inmiddels zelf ingesproken en Klöpping gaat die op Blendle plaatsen.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen