Kijkers vinden talkshows NPO heel erg links

De programma’s van de NPO hebben te vaak een linkse signatuur en daarom is de publieke omroep bij veel partijen in Den Haag niet geliefd. Dat heeft Bert Huisjes, directeur van de rechtse omroep WNL, gezegd op NPO Radio 1. Huisjes wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat álle dagelijkse talkshows als links worden gezien: DWDD wordt door 52 procent van de kijkers als links ervaren en door 8 procent als rechts, bij Pauw is dat 41 versus 12 procent, bij Jinek 26 versus 16 procent.

Het is logisch dat mensen zich dan tegen de NPO keren, aldus Huisjes. “De politiek houdt niet zo heel erg van de publieke omroep. Dat is een beetje gek, want van het Rijksmuseum zegt niemand: ‘Daar moet eens een stuk af.’ Ze vinden de publieke omroep gewoon heel erg links.

En dat is ook wel zo, vindt hij. “We hebben er een onderzoek naar gedaan: als je kijkt naar het electoraat van dit kabinet – we hebben nu een middenkabinet – dan vinden ze bijna alles links gepositioneerd. Dat heeft tot gevolg dat je wat minder draagvlak hebt in Den Haag.”

Volgens Huisjes kan de NPO wel wat rechtser. “Als we wat breder gedragen zouden zijn, dan zou niemand zeggen dat ze de publieke omroep pijn willen doen. Die 60 miljoen euro stelt op de rijksbegroting niets voor. Dat is nu wel het geval.”

Het onderzoek dat door Huisjes wordt aangehaald:

Foto: DWDD

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen