‘Jelle Brandt Corstius kan beter zijn mond houden’

Als Jelle Brandt Corstius doorgaat met Gijs van Dam een verkrachter te noemen, dan kan hij wél succesvol aangeklaagd worden voor smaad en laster. Dat zegt columnist Ton F. van Dijk, voormalig baas van NPO 1, op zijn website. Brandt Corstius heeft de carrière van Van Dam verwoest door te beweren dat hij hem in 2002, toen ze allebei jonge twintigers waren, verplicht oraal moest bevredigen. “Ik ben verkracht“, riep de VPRO-presentator eind vorig jaar ineens in Trouw en in DWDD.

Het Openbaar Ministerie heeft nu geoordeeld dat er helemaal geen bewijs is voor verkrachting, maar toch blijft Brandt Corstius hem een verkrachter noemen. En dat is volgens Van Dijk niet handig.

Van Dijk: “Kan hij dat – als er geen enkel bewijs is gevonden – nog hardop zeggen? Ik zou denken van niet. Zeker: Brandt Corstius mag zijn waarheid bespreken met familie, vrienden of een psycholoog. Maar in de openbare ruimte gewoon doorgaan met het uiten van de vreselijke beschuldiging tegen Gijs van Dam? Waartegen de televisieproducent zich niet kan verweren, maar die wel zijn leven heeft verwoest?

Van Dam heeft recht op bescherming, vindt Van Dijk. “Hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. En we weten nu dat dit bewijs volstrekt ontbreekt. En dat is essentieel.”

Het OM besloot donderdag om Brandt Corstius níet te vervolgen voor smaad en laster, maar als hij zo doorgaat, dan verandert de zaak. “Jelle zou er daarom goed aan doen publiekelijk zijn mond te houden over de kwestie. Anders zou een hernieuwde klacht wegens smaad dit keer wel eens stand kunnen houden“, besluit Van Dijk op zijn site.

Lees ook:
Gijs van Dam niet vervolgd in zaak Jelle Brandt Corstius (19 juli)
Jelle Brandt blijft Gijs van Dam verkrachter noemen (19 juli)
‘Dom dat Jelle doorgaat met zwartmaken Gijs’ (20 juli)

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen