Grote fusieomroepen tegen omroepplan Paul Römer

Geplaatst op Tue 03 Jul 2018 om 8:35

Niet alleen Omroep MAX spreekt zich fel uit tegen het omroepplan van NTR-baas Paul Römer, maar ook de grote fusieomroepen AVROTROS en KRO-NCRV keren zich hier tegen. Dat laten ze weten in de media. Römer wil alle afzonderlijke omroepen opheffen en omvormen tot productiehuizen. “Geen goed plan; omroepen zijn uiteindelijk maatschappelijk geworteld, productiehuizen zijn dat niet“, zegt Jochem de Jong, mediadirecteur van KRO-NCRV.

De huidige omroepen zouden in Römers plan tv-producenten met een A-status worden; die krijgen minstens de helft van de zendtijd. Andere producenten, zoals bijvoorbeeld Endemol of Blue Circle, krijgen het resterende deel.

De Jong ziet daar niets in. “De meeste zijn in Amerikaanse handen en pompen formats rond de globe, het is toch ‘u vraagt, wij draaien’. Uitzonderingen op dat model zijn zeldzaam. Er komt best veel innovatie uit de publieke omroepen, hoe zitten de productiehuizen op dat punt? Is daar ruimte om te experimenteren? Of is het pluriforme Nederlandse bestel zo gek nog niet? Dus: ‘careful what you wish for’. Paul Römer heeft makkelijk praten, de NTR is een taakomroep zonder leden. Ook dat nog…

De AVROTROS reageerde dit weekend al op de plannen. Die omroep meldt: “In het plan van Paul Römer bepaalt straks een persoon definitief wat Nederland te zien en horen krijgt. Dat is uiterst gevaarlijk. We moeten de (beperkte) democratie in ons publieke bestel juist koesteren. De publieke omroep moet er voor iedereen zijn en niet afhankelijk van de smaak en voorkeur van een persoon.

Regeringspartijen CDA, D66 en VVD laten weten het plan van Römer met belangstelling te hebben gelezen en volgen graag de discussie die het losmaakt.

Lees ook:
NTR pleit op voorpagina AD voor opheffing omroepen (zaterdag)
Jan Slagter vindt plan Römer slecht en ondoordacht (zondag)

Foto: KRO-NCRV
26 Reacties op “Grote fusieomroepen tegen omroepplan Paul Römer”


 1. Bassie

  Stoppen met het weggeven van geld, wordt tijd dat de omroep inkrimpt.

 2. Henk

  De omroepen zijn al lang niet meer maatschappelijk geworteld bij het grootste gedeelte van de Nederlanders.

  Droom lekker verder, KRO< NCRV, Avro, Tros, Vara ……..

 3. Mevrouw van ter Vis-Stick

  Het plan van meneer Römer gaat lang niet ver genoeg. De publieke omroep in Nederland moet in zijn geheel verdwijnen, het is helemaal niks meer, laat me niet lachen met dat maatschappelijke. Het is over klaar en uit. Gewoon internet en stoppen met dat demente Hilversum. Uw Vis sprak!

 4. pieter 52

  Die gene die roepen dat de omroepen moeten verdwijnen ,,, moeten in Turkijke of Cuba gaan wonen daaron zouden jullie CPN hebben gestemd als die nog bestond!!
  Dit land krijgt steeds meer gevaarlijke personen die de vrijheid in Nedeland
  om zeep willen brengen Nedeland raakt zijn cultuur en kwijt en vervreemden in ons eigen land Trump is de enige president die dat inziet want heel Europa wordt
  overgenomen door dictators en vreemdelingen!!

 5. Henk

  Elke omroep zijn eigen kanaal op NPOStart en een mix van die programma`s uitzenden als BVNTV. Dat kan best goedkoper en met volledige vrijheid op NPOStart.

 6. Arti

  Omroepen zijn allang achterhaald. Zeg het al jaren.

 7. Karel

  Heeft voor John de Mol gewerkt, en zo te lezen is de band nog stevig tussen die 2

 8. Jean Paul

  Lijkt me heel constructief, collectief roepen dat het een slecht plan is. En zelf met niets komen.

 9. Ikke

  AVROTROS, is dat niet de omroep die Frans Bauer en Mariska op reis naar Amerika stuurt? Hoezo “… Er komt best veel innovatie uit de publieke omroepen”?? Kom onder die steen vandaan. Risicoloos omroepje spelen is voorbij. Tijd om net als de rest van Nederland te ondernemen en risico te lopen. Nog een voorbeeld. Hoe lang zit het Hoofd Amusement al bij BNNVARA op haar troon? Hoezo “…De publieke omroep moet er voor iedereen zijn en niet afhankelijk van de smaak en voorkeur van een persoon”???

 10. Freek

  Een vreemd verhaal. Ten eerste: een omroep heeft
  helemaal niets te vertellen. Dat zijn met name Frans Klein en Shula. Zij vragen en de omroep (ook de Kro-ncrv) gaat plat op zijn buik liggen. Ze doen alles. Er worden dealtjes gesloten: als jij (omroep) dit doet, dan krijg je een programma’tje daar.

  De omroepen krijgen steeds minder intekeningen voor hun bestaande en nieuwe programma’s. En speelt de NPO een verdeel en heers tactiek. Programma ideeën worden pas op het allerlaatste moment goed of afgekeurd. Denk aan Bnnvara met hun DWDD vervanger of filmmaker Eddy Terstall die al veel tijd in een script had gestoken.

  Als je vanuit je idealen tv wilt maken moet eigenlijk een Youtubekanaal beginnen of een contract met Netflix sluiten. Aan de NPO heb je dan weinig.

  Nu proberen de omroepen zo lang mogelijk te blijven draaien.
  Daar zit een grens aan.
  Mijn verwachting is dat de Kro-ncrv, Avro-tros en Bnn-vara samen met omroep Max tot een fusieomroep zal moeten omvormen. Welke omroep gaat hierin het voortouw nemen?

 11. Henk

  Dat is zo bekrompen wat je nu zegt. Dankzij internet en NPOStart kunnen alle omroepen een eigen kanaal krijgen. Je hebt alleen een website nodig.

 12. Bart

  Je hoeft deze meneer niet te kennen om te zien dat hij het tof vindt om op de stoel zitten waarop hij nu zit en dat hij helemaal niets heeft met televisie.

  AVROTROS is eigenlijk al gewoon een commerciële zender binnen het bestel en had al commercieel moet zijn. Het is nooit te laat en kan nog steeds. De rol van AVROTROS lijkt steeds meer uitgespeeld binnen de NPO. Dit is het moment. Sluit je aan bij Talpa.

 13. chris

  Wat er ook van komt, naast de commerciële zenders moet de P.O. blijven bestaan in welke vorm dan ook. Ik kijk meestal naar uitzendingen van de P.O. en ook heel vaak naar ARTE. Maar ik zie ook mooie uitzendingen van de Belgische TV

 14. Henk

  Dat klinkt leuk, maar de Avro heeft veel programma`s die niet passen bij een commerciële omroep.

 15. Henk

  Ik zou zeggen: slik die bezuinigingen en kom zelf met een goed voorstel en omarm NPOStart en de mogelijkheden van het internet. En zorg dat de omroepen meer vrijheid krijgen, dat past bij de Nederlandse geest en komt de kijker ten goede.

 16. Bart

  @Henk Sinds de fusie met de TROS heeft de AVRO al heel veel van die programma’s moeten afstoten. Ja ze zullen sommige programma’s moeten achter laten maar ook veel programma’s opnieuw kunnen maken die de afgelopen op last van de politiek en de NPO moesten stoppen vanwege een te hoge amusement waarde. Als de AVROTROS in het bestel blijft dan zullen ze met de toekomstige plannen nog meer moeten opgeven waardoor ze steeds meer dat gene zijn waarvoor ze staan en waarvoor ze zijn opgericht. Dus sommige programma’s en medewerkers kunnen niet nee. Dat was indertijd ook het geval bij Veronica. Wellicht kunnen de andere omroepen sommige programma’s die niet commercieel genoeg zijn overnemen of kunnen ze programma’s uitruilen. Als ze met Talpa samen gaan kunnen de merken weer los van elkaar. Kunnen ze tv blijven maken maar ook radio, internet, nieuws en vele nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. In de jaren 80 wilden AVRO, TROS en Veronica al commercieel gaan maar de eerste 2 trokken zich op het laatst terug. Veronica deed het jaren later toch. De TROS heeft het nog 3x geprobeerd met SBS (2x) en VTM (1x) maar durfde de stap niet te zetten trok zich op het laatste moment weer terug. Nu komen de ontwikkelingen op een punt dat commercieel gaan onvermijdelijk is voor AVROTROS. Te minste als ze hun eigen identiteit willen behouden. (of eigenlijk weer wat meer willen opbouwen) Talpa heeft hiervoor de beste papieren en het zou voor beide partijen winst zijn.

 17. Henk

  De omroepen weten zelf ook wel dat het goedkoper kan. Alleen moeten ze hun eigen geluid laten horen. Dat kan ook makkelijk dankzij internet en nieuwe mogelijkheden. Als de omroepen verder fuseren dan raken de kijkers ontheemd. Net zoals de mensen die vroeger naar de Hervormde kerk gingen en nu zich niet meer thuis voelen bij de PKN. Allemaal van bovenaf bedacht dat gefuseer en zo gaat telkens een uniek stuk Nederland en verbanden verloren die betekenis hebben en bescherming bieden. Dat commerciële geschreeuw klinkt leuk als je jong bent maar uiteindelijk heb je er niets aan. De omroepen moeten met de tijd meegaan en hun wortels niet verloochenen.

 18. Bart

  @Henk Eens met het eerste gedeelte wat je zegt. Echter die fusies zijn er nu eenmaal gekomen en er is geen weg meer terug. Ze moeten vooruit kijken. De echte visies van AVRO en TROS staan niet voor dat gene waar de politiek en de NPO top uiteindelijk heen wil met het bestel. (helaas gebrujp me niet verkeerd) De enige manier voor AVROTROS om te overleven en de eigen identeit te behouden is commercieel gaan. Het perfecte moment daarvoor is binnen nu en paar jaar. Over 10 jaar zijn ze te laat.

 19. Kaaskijker

  Ik zie veel in het commercieel onafhankelijk gaan van publiek omroepen, maar dan wél met behoud van het omroep-met-leden-model waardoor je toch minder reclame voor je kiezen krijgt als op de echte commerciëlen. Als VARABNN met hun aanzienlijke kijkersaantallen commercieel gaan en kanaal 3 toe eigenen is het over en sluiten met proffesoren als Frans Klein, Shula Rijxman en Paul Römer.

 20. aammehoela

  Niets doen met dit plan. Gewoon laten zoals het nu is en dus gezamenlijk een format bedenken. Als inderdaad een enkeling gaat bepalen wat we mogen zien dan houdt het voor velen op. Vooral dat gedoe met “het moet anders”. De kijkcijfers van de NPO zijn stijgende en de waardering neemt enkel toe op de azijnzeikerds op deze site na. De gemiddelde kijker is klaar met de reclames tussen de programma’s door. Dat is juist achterhaald. Niet voor niets kijken op bepaalde avonden de mensen nauwelijks naar de CO. Netflix maakt de CO overbodig.

 21. Ad

  Net zoals anderen uit de omroepwereld die hem al voor gingen met een reactie, gaat het De Jong maar om één doel: zijn club in beeld houden, met alle bulk aan mensen en overheidsgeld. Snel op naar het VRT-model. Kost wat aan afvloeiing, maar dan krijg je er ook wat goeds voor terug ….

 22. joost

  Tja, de door de belasting betaler gefinancierde hobbyistenclubjes van omroepverenigingen (max-vara-kro-tros-vpro etc) protesteren, natuurlijk !
  Zij zien hun baantjes en geld verdwijnen en zullen er dus zelf voor moeten gaan werken om die gedateerde omroepjes te blijven laten bestaan.

  Het is nu nog te vroeg, hun kartel en “ons kent ons” patroon ïs nu nog sterk.

  Maar het is een kwestie van tijd, zodat we eens van de geldverslindende omroepjes afkomen.

 23. potketel

  Opvallend. Jochem de Jong. Nu mediabaas van de Katholieke Radio Omroep-Nederlandse Christelijke Radio Vereniging. Jawel ook de katholieken die homohuwelijken nog steeds niet accepteren, met Jochem de Jong als mediabaas. Leuk.

  Maar goed, Jochem de Jong was Senior Vice President/general manager voor Discovery Communications in de Benelux van 2007 tot 2014. En daarvoor voor Viacom (o.a. MTV) als Vice president verantwoordelijk voor distributie en digital media. De man zegt nu over deze Amerikaanse bedrijven dat ze in feite bagger uitzenden. Hijzelf heeft TLC zo een baggerzender geintroduceerd in Nederland met veel trots hij noemde dat destijds ‘kwalitatieve programma’s voor moderne vrouwen van nu’. En ook de baggerprogrammering van MTV daar stond Jochem de Jong ook achter. Pot verwijt ketel, hypocriet? Toch?

 24. Deadly Viper

  Dat hele omroep gebeuren is achterhaald.

  Gewoon digitale zenders van maken met bepaald buget.

  NPO1 houden voor nieuws en docu’s. NPO2 voor sport en jongeren. NPO3 opheffen.

 25. Joop

  Jochem de Jong is 1 van de 30 tot 40 directeuren in de salariscategorie 130.000 – 181.000 euro. Hoezo moet dit in stand blijven?

 26. potketel

  Op pagina 34 van de jaarrekening 2017 van KRO-NCRV is te lezen dat Jochem de Jong een WNT salaris heeft gekregen van 89.243 euro voor 6 maanden werken. 82.103 als ‘beloning en onkostenvergoeding’. Daarmee zit Jochem 1257 euro af van het maximale ministerssalaris.

  Op jaarbasis dus x2 zou het 178486 bedragen 2514 euro per jaar minder dan een minister.

  Wat een bedragen vanuit belastinggeld voor wat eigenlijk behalve zijn eigen zak goed vullen?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.