Gijs van Dam niet vervolgd in zaak Jelle Brandt Corstius

Gijs van Dam wordt niet vervolgd in de zaak Jelle Brandt Corstius. Het OM ziet geen enkel bewijs dat de tv-maker in 2002 zou zijn verkracht door de tv-producent. Dat meldt het OM in een persbericht. Brandt Corstius deed in november vorig jaar aangifte tegen Van Dam. Hij beweerde in 2002 na opnames van Barend & Van Dorp gedrogeerd te zijn en en vervolgens seksueel te zijn misbruikt. Hier is volgens het Openbaar Ministerie echter helemaal geen bewijs voor.

Er is onderzoek gedaan naar de zaak, maar dat heeft niets opgeleverd. “Er is geprobeerd om 16 jaar na dato toch zo veel mogelijk getuigen te horen, onder anderen mensen die destijds bij het televisieprogramma werkten waaraan zowel Brandt Corstius als Van Dam waren verbonden in die tijd. Ook zijn mensen uit de privésfeer gehoord. Dit onderzoek heeft echter geen informatie opgeleverd die de aangifte van Brandt Corstius op het punt van dwang of drogeren in voldoende mate ondersteunt.”

Van Dam ontkent het seksuele contact niet, maar wel dat sprake was van dwang of drogeren. Hij deed daarom aangifte gedaan van smaad en laster, maar ook die zaak gaat niet door omdat er juridisch gezien geen sprake is van smaad. “Van smaad kan sprake zijn indien iemand ‘opzettelijk iemands eer of goede naam aantast’. Dat was in deze situatie niet het geval.”

Brandt Corstius noemde de naam van Van Dam niet in zijn beschuldiging in Trouw. “Hij heeft bewust zeer weinig details vrijgegeven: er staat geen verwijzing in naar naam, functie of locatie en slechts een globale tijdsaanduiding. Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd maakt dat niet anders.”

Het OM zal du in geen van beide zaken strafrechtelijke vervolging instellen. Als aangevers het daarmee niet eens zijn, kunnen zij zich beklagen bij het gerechtshof via een zogenaamde artikel-12 procedure.

De beschuldiging van Jelle Brandt Corstius was voor veel mensen niet geloofwaardig. Zij denken dat hij er slechts spijt van heeft dat hij Van Dam oraal heeft bevredigd.

Foto: BNNVARA

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen