Geen #MeToo-gevallen bekend binnen RTL Nederland

Binnen RTL zijn er geen #MeToo-gevallen bekend. Er is onderzoek naar gedaan, maar dat heeft niets opgeleverd. Dat heeft oud-televisiebaas Erland Galjaard donderdag gezegd in het interview dat hij gaf aan Eva Jinek. Galjaard vroeg zich vorig jaar, toen het walgelijke gedrag van Job Gosschalk aan het licht kwam, af of er bij RTL ook dingen hebben gespeeld. “De zaak van Job Gosschalk werd al een tijdje onderzocht door diverse redacties, ook door RTL Boulevard en RTL Nieuws“, zei hij.

Als zo’n onderzoek loopt dan kijk je ook naar je eigen organisatie, aldus Galjaard. “ Dan denk je wel: wacht even, wat gebeurt er bij ons: wel of niet iets? Daar is niet veel uitgekomen, heb ik begrepen.”

Wat wel binnen RTL speelde was het verhaal van Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam. Brandt Corstius beweerde dat Van Dam hem aan het begin van de eeuw oraal had verkracht na opnames van Barend & Van Dorp, maar daar bleek helemaal geen bewijs voor.

Galjaard: “Het is een heel lastige zaak natuurlijk, maar ik zie eigenlijk alleen maar verliezers. Met die openbaarheid is weinig bereikt, anders dan dat twee mensen verdrietig achterblijven volgens mij en de ene ook nog wel berooid. Gijs van Dam, ja, dat denk ik wel.”

Brandt Corstius wilde het punt maken dat ‘dit soort mensen’ niet langer in anonimiteit kunnen opereren als ‘slachtoffers’ hun mond open trekken. “Ik denk niet dat je dat ermee bereikt hebt, omdat er te veel discussie is.”

Bij andere zaken was het zo evident wat er gebeurd was en dat is hier kennelijk minder het geval. Vandaar ook die uitspraak. Dan wordt het lastiger, dan krijg je ja/nee, ja/nee. Dan is het nog verdrietiger.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen