Telegraaf valt NPO aan: ‘Kijker moet dubbel betalen!’

De Telegraaf komt vandaag met een snoeiharde aanval op de NPO. ‘Dubbel betalen voor tv: nota voor NPO kijken’, staat er op de voorpagina van de krant. En zojuist in een pushbericht: ‘Kijker moet dubbel betalen voor publieke omroep.’ Het mikpunt van kritiek is de nieuwe videodienst NPO Start Plus, die náást de gratis NPO Start komt te bestaan. Programma’s blijven gewoon gratis terug te zien, maar voor oudere afleveringen of voor vooruitkijken betaalt men straks 2,95 euro per maand.

De NPO wil een kwalitatief Nederlands tegenwicht bieden aan Netflix door bijvoorbeeld dramaseries in zijn geheel alvast op NPO Start Plus te zetten. “Dat doet denken aan de aanpak van commerciële platforms als Videoland en Netflix, en roept de vraag op hoe publiek de publieke omroep precies nog is“, aldus De Telegraaf.

Oudere kijkers worden straks naar de betaaldienst gelokt met exclusieve series als Jiskefet en Van Kooten & De Bie en jongere kijkers met oude seizoenen van SpangaS, aldus de krant.

De NPO is hard op zoek naar extra inkomsten, omdat Den Haag niet langer in het gat wil springen van dalende advertentie-inkomsten. Daarom dreigt de NPO het volgend jaar met 62 miljoen euro minder te moeten doen.

Met NPO Start Plus hoopt de NPO extra inkomsten te genereren. “Nu dwingt het bestuur van de NPO hem met veel bravoure tot een principieel standpunt.

Deze zet dwingt minister Slob tot een beslissing: wil hij een duurdere NPO die toegankelijk is voor iedereen? Of wil hij beknibbelen op Hilversum, met als gevolg dat rijke kinderen straks eerder weten hoe een populaire serie afloopt dan hun minder welgestelde klasgenootjes?

Het Telegraaf-artikel ‘Kijker met de rug tegen betaalmuur’ kunt u lezen via Blendle, en Rob Goossens analyse ‘NPO dwingt Slob tot principieel standpunt’ ook.

Foto: Telegraaf

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen