Telegraaf boycot Twan Huys, Boulevard laakt collega

Twan Huys was al niet de meest geliefde presentator van Nederland – vooral niet na zijn Holleeder-verheerlijking – maar na het lachen om de TMG-aanslag heeft hij het bij diverse mensen toch wel goed verbruid. RTL Boulevard gaf Huys er vanavond flink van langs. De presentator die vanaf september het boegbeeld is van de late avond van RTL 4 maakt op deze manier geen goede start bij de zender, zei Peter van der Vorst, die aan de desk sprak met Telegraaf-coryfee John van den Heuvel

Op de ochtend van de aanslag was er een bijeenkomst van burgemeesters, waar Huys een gesprek had met Tommy Wieringa. De schrijver grapte dat de aanslag op De Telegraaf ’tijd werd’, waarop de hele zaal én Huys begonnen te lachen.

Van den Heuvel: “Ik vond het eigenlijk niet zo gepast, maar goed, over humor moet je nooit discussiëren. Ik raakte wel een beetje geprikkeld dat een directe collega van ons, Twan Huys, daar een beetje schaapachtig bij stond te lachen en eigenlijk niets deed om daar iets tegen in te brengen.”

Peter van der Vorst: “Ik ben het helemaal met je eens. Ik vond het sowieso ook walgelijk dat al die gemeenteambtenaren en burgemeesters daar zaten te lachen en te applaudisseren. Hoe dom kun je zijn? Als het een gemeentehuis was geweest, had niemand zo gereageerd.”

Boycot

Voorlopig boycot De Telegraaf het nieuwe RTL 4-programma van Huys. “Omdat ik niet helemaal onbevooroordeeld ben, heb ik even met wat collega’s gebeld bij De Telegraaf. Van: ben ik nou gek of? Die waren ook woest. Mijn directe collega’s Mick van Wely, Saskia Belleman en Paul Janssen waren ook allemaal woest. Die zeiden: ‘We gaan niet meer bij Twan Huys zitten op deze manier.’ Als een collega van ons zich zo gedraagt in zo’n zaak dan hoeft het van ons niet meer. Je kunt toch op zijn minst duidelijk maken of uitstralen dat je daar enige afstand van neemt?

Van der Vorst: “We hebben Twan om een reactie gevraagd. Hij wilde ook jou eigenlijk spreken vandaag, maar dat gesprek heb jij afgehouden hè?

Van den Heuvel: “Ik had het heel druk met mijn column. Toen hoorde ik van de redactie dat hij me wilde bellen en daar had ik op dat moment even geen trek in.”

Ruzie loopt op

Van den Heuvel en Huys hádden al ruzie, maar dat wordt nu alleen maar erger. Van der Vorst: “Jullie hebben een lastige relatie gehad in het verleden vanwege de Holleeder-uitzending waarin jij werd aangepakt?

Van den Heuvel: “Sindsdien hadden we niet een heel warme verstandhouding. Onlangs hebben we een gesprek gehad om dat uit te praten. Nu komt dit er weer overheen. Ik heb geen zin om aan tafel te zitten bij mensen die ik eigenlijk niet vertrouw. Dat is wel een ding. Nou gebeurt dit weer, dus ik ben er wel een beetje klaar mee.”

Reactie Huys

Huys heeft een telefonisch opgenomen reactie gegeven aan Boulevard. Huys: “Ik ben net als velen geschokt door de aanslagen op De Telegraaf en vorige week bij Panorama en ik veroordeel natuurlijk ieder geweld tegen journalisten en hun redacties.”

Hij betreurt dat hij geen afstand heeft genomen van de grap. “Tijdens dat gesprek ging het over bedreigingen van politici, waarop ik hem een reactie vroeg naar de gebeurtenissen bij De Telegraaf. Wieringa maakte een grappig bedoelde opmerking en achteraf gezien had ik daar meteen afstand van moeten nemen. Ik betreur het dat ik dat niet heb gedaan.”

Geen goed begin

Wat vindt Van den Heuvel van deze reactie? “Volgens mij leest hij een verklaring voor. Het gaat over de inhoud. Ik laat het even zo. Ik had het wat sterker gevonden als hij het nu ook live in de uitzending had gezegd, maar hij kiest voor deze weg. Ik ga even met mijn collega’s overleggen hoe we hier verder mee omgaan of op reageren. Ik ben er een beetje klaar mee.”

Van der Vorst: “Het is een beetje onhandig begin van Twan bij RTL op deze manier hè?

Van den Heuvel: “Jij zegt het.”

Van der Vorst: “Dan moet hij extra kritisch worden in RTL Late Night in elk geval. Er valt wat goed te maken.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen