Primark slaat terug naar Georgina Verbaan

Georgina Verbaan haalt vandaag op Twitter gemeen hard uit naar Primark, de winkelketen die een walhalla is voor veel mensen met een kleine portemonnee. Dat is te lezen op het sociale medium. Primark verkoopt bulldozers aan kleding tegen verbijsterende prijzen: schoenen kosten soms maar 6 euro en een beha krijg je er al voor 3 euro. Als ene Niels op Twitter roept dat hij zo blij is dat de Primark in Antwerpen eindelijk open is, dan krijgt hij ervan langs van de Haagse actrice.

Verbaan boos: “Primark is een rotbedrijf. Kinderhandjes en onderbetaalden maken wat daar hangt.

Vorige maand reageerde Verbaan ook al boos toen iemand haar aanraadde om naar Primark te gaan voor een rieten hoed die ze zocht. “Kringloop lijkt me prima. Maar nooit Primark. Denk toch aan de wereld. 😿

Geen kinderarbeid

Volgens de Primark klopt het helemaal niet dat hun artikelen door kinderhanden worden gemaakt. “Wij verbieden het gebruik van kinderarbeid bij de vervaardiging van onze producten uitdrukkelijk.

Primark bezit zelf geen fabrieken, maar werkt samen met derde partijen. “Om in de lijst van door Primark goedgekeurde fabrieken te worden opgenomen, wordt elke fabriek zorgvuldig beoordeeld volgens de gedragscode van Primark. Dit omvat tevens de controle dat arbeiders voldoen aan de vereisten ten aanzien van minimumleeftijd.

Ook werken er geen onderbetaalde mensen in die fabrieken, benadrukt Primark. “De gedragscode bepaalt dat de lonen moeten worden betaald in lijn met de wet of de industriestandaard, afhankelijk van welke het hoogste is. De gedragscode bepaalt tevens dat het loon altijd hoog genoeg moet zijn om in de basisbehoeften te voorzien en een beschikbaar inkomen te bieden.

Er werken dus geen onderbetaalde of te jonge mensen bij Primark. Ook geen slaven? “Wij verbieden het gebruik van gedwongen arbeid en arbeid door slachtoffers van mensenhandel bij de vervaardiging van onze producten uitdrukkelijk.

Primark houdt elk jaar audits bij de fabrieken waarmee ze samenwerkt, zo laat het bedrijf weten.

Blunder

Het laatste grote tv-optreden van Verbaan was in november in De Wereld Draait Door. Ze blunderde toen flink: per abuis noemde ze witte mensen ‘blank’, terwijl ze normaal gesproken altijd deugt.

Foto: RTL, De Jongens tegen de Meisjes

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen