NPO slaat terug naar suggestieve Telegraaf

Programma’s van de NPO blijven in de dagen na uitzending op televisie gewoon voor iedereen gratis online terug te kijken. De berichtgeving over dit onderwerp van De Telegraaf zet een verkeerd beeld neer. Dat meldt de publieke omroep in een persbericht. De Telegraaf kwam zaterdag met vrij suggestieve berichtgeving over de online plannen van de NPO. ‘Dubbel betalen voor tv’, kopte het op de voorpagina. De krant deed net alsof we voortaan altijd moeten betalen om NPO-content terug te kijken.

Net zoals RTL naast de terugkijkdienst RTL XL ook RTL XL Premium heeft, komt de NPO volgend jaar naast NPO Start ook met NPO Start Plus. Dat is een videodienst waarbij je voor 2,95 euro per maand ook oudere NPO-content kan terugkijken én programma’s vooruit kan kijken.

De Telegraaf deed net alsof straks bijna alle NPO-content direct achter een betaalmuur verdwijnt, waardoor de kijker ‘dubbel’ zou moeten betalen. “Straks worden veel meer programma’s meteen na de uitzending op televisie achter die betaalmuur gezet“, was te lezen in het dagblad.

Daar klopt echter niets van: alle NPO-content blijft in elk geval tot een week na uitzending gratis online beschikbaar. Voor sommige programma’s, bijvoorbeeld uit het buitenland, is het duur om content langer dan een week online beschikbaar te stellen. Dat soort content verdwijnt dan achter de betaalmuur.

Reactie NPO

De NPO in een persbericht: “We willen graag iets rechtzetten. Het beeld dat programma’s niet meer gratis te zien zouden zijn en achter een betaalmuur zouden verdwijnen, klopt niet. De programma’s van de NPO zijn ook volgend jaar gewoon gratis te zien op NPO Start.

De situatie blijft zoals nu, aldus de NPO. “Net als nu zijn programma’s die op NPO 1, NPO 2 en NPO 3 worden uitgezonden, minstens een week lang terug te zien via het gratis NPO Start. Dat is nu zo, en dat blijft ook volgend jaar zo.”

Dure online rechten worden straks gefinancierd uit de inkomsten van de betaaldienst. “Om programma’s langer dan zeven dagen programma’s beschikbaar te kunnen stellen, moeten we soms nieuwe rechten inkopen bij de producent van dat programma. Dat kan de NPO niet financieren uit de beschikbare budgetten. Daarom zijn we begonnen met NPO Start Plus.”

We vragen hier een vergoeding voor van 2,95 euro per maand waarmee we de extra rechten kunnen betalen. Wij mogen hier geen winst op maken. Abonnees van NPO Start Plus krijgen daarnaast een betere beeldkwaliteit én krijgen geen advertenties te zien.”

Telegraaf ook vandaag met anti-NPO-berichtgeving

De Telegraaf heeft traditiegetrouw een zeer kritische houding ten opzichte van de NPO. Vandaag komt de krant met een follow-up. ‘Driedubbel kijkgeld: NPO dreigt met nóg een rekening in concept-plannen’, is te lezen in de editie van vandaag.

Hierin schrijft de krant dat de NPO vanwege de bezuinigingen in 2019 meer geld wil gaan vragen aan de steenrijke kabelaars VodafoneZiggo en KPN.

In telecomland wordt gevreesd dat de kijker hierdoor nog een extra rekening gepresenteerd krijgt“, aldus De Telegraaf.

Arie Slob

Den Haag wil niet langer in het gat van de dalende advertentie-inkomsten springen, waardoor de NPO volgend jaar 62 miljoen euro dreigt te moeten besparen.

Wellicht kan mediaminister Arie Slob voorstellen dat de geldkraan tóch weer een beetje opengaat als de NPO per direct paal en perk stelt aan geldslurpende omroepbestuurders als Dominique Weesie (PowNed).

Hoewel de NPO voortaan een strak salarisplafond van 181.000 euro per jaar hanteert, kunnen sommige omroepbobo’s en presentatoren nog jarenlang tonnen slurpen dankzij riante overgangsregelingen.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen