NPO 1 vindt soap net zo actueel als EenVandaag

NPO 1 blijft even actueel als de actualiteitenrubriek EenVandaag in 2019 daadwerkelijk wordt ingeruild voor een soapserie. Dat denkt de publieke omroep, is te lezen in het Jaarplan Video dat is uitgelekt via De Telegraaf. Volgens de NPO kan een soap even actueel zijn als een actualiteitenrubriek. “Fictie in de vooravond brengt lucht in het schema en vergroot de afwisseling in het aanbod op NPO 1. Zonder dat het net daardoor minder actueel hoeft te worden“, is te lezen in de plannen.

Betekent actualiteit inruilen voor drama niet per definitie dat je inboet aan urgentie? Volgens de NPO niet. “Want zo’n feuilleton kan op een toegankelijke, onnadrukkelijke manier de stand van het land weerspiegelen en maatschappelijke vraagstukken laten zien zoals die zich in het leven van alledag voordoen.

Het is nog niet bekend aan wat voor soort soapserie de NPO precies denkt. “Hiervoor zal een pitch worden uitgezet.”

Een soapserie kan dagelijks een ‘vast terugkerend en jonger kijkerspubliek’ naar NPO 1 trekken, denkt de publieke omroep. “Ook voor NPO Start en NPO Start Plus is een dagelijkse dramaserie bijzonder aantrekkelijk.

Het komt allemaal voort uit het idee dat EenVandaag beter bij NPO 2 zou passen. “EenVandaag met zijn sterke opiniepanel vervult in het profiel van NPO 1een nuttige rol, maar kan ook het actuele profiel van NPO 2 versterken en zou daar een goede inleiding van de avondprogrammering zijn. Directie Video wil de voors en tegens van verplaatsing met de betrokken zenders en omroep onderzoeken.

Nieuwsuur

NPO 2 zendt nu al Nieuwsuur uit, maar ook die rubriek staat onder druk. “Voor NPO 2 is Nieuwsuur nog steeds een belangrijk anker. Door de permanente nieuwsstroom van een veelheid aan andere media gedurende de dag en vroege avond heeft de nieuwsfunctie van het programma echter aan belang ingeboet. NPO 2 zal met de betrokken omroepen in gesprek gaan over revitalisering van Nieuwsuur, dat zich toelegt op achtergronden en duiding van de actualiteit.

Het lijkt er wel op dat Nieuwsuur straks korter gaat duren, omdat het de bedoeling is dat Jinek/Pauw straks al om 22.40 uur begint en de NPO geen overlap wil. “NPO 1 overweegt de actuele urgentie van het net te versterken door Jinek en Pauw te laten beginnen rond de klok van 22.40 uur, met aansluitend een laat Journaal, inclusief sportnieuws, rond 23.40 uur. Uitgangspunt daarbij is dat Nieuwsuur en de late night talkshow direct op elkaar aansluiten, zodat we op NPO 1 en NPO 2 één sterk blok maken.

Het lijkt erop dat de NPO eraan denkt om het sportnieuws uit Nieuwsuur te schrappen. Geïnteresseerde kijkers zullen daardoor moeten wachten tot de sportrubriek in het late Journaal.

Lees ook:
NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap (twee weken geleden)
EenVandaag verzet zich hevig; wil niet wijken voor soap (vorige week)
Angela de Jong vindt soapplan NPO 1 ‘absurd’ (vorige week)
‘Naast EenVandaag ook Nieuwsuur en Radar in gevaar’ (vorige week)

Foto: AVROTROS

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen