Geen Nederlands drama meer op NPO 2

Geplaatst op Tue 05 Jun 2018 om 11:00

NPO 2 stopt met het uitzenden van Nederlands drama. De tv-zender bracht in de afgelopen jaren series als De Zaak Menten, Het Land van Lubbers, De Fractie en De Maatschap op de buis, maar stopt nu in het geheel met dit genre. Dat is te lezen in het Jaarplan Video dat is uitgelekt via De Telegraaf. Producties in ontwikkeling gaan in principe naar NPO 1 of 3. “Maar kunnen in het overgangsjaar 2019 ook nog een plek krijgen op NPO 2, indien dat daar het beste bij het netprofiel past.

NPO 2 wil zich gaan focussen op informatieve en journalistieke programma’s en documentaires. “Het onderscheid tussen NPO 1 en NPO 2 wordt groter“, luidt het plan. “Enkele genres zullen in 2019 alleen nog op NPO 2 te vinden zijn: documentaires en kennisquizzen. NPO 1 zal met uitzondering van sportdocumentaires geen documentaires meer uitzenden.

Buitenlands drama houdt wél een plek op NPO 2. “Kostuumdrama is een bijzonder gewild genre op NPO 2. Victoria is inmiddels een jaarlijks terugkerende populaire serie en voor komend jaar staan Vanity Fair en een nieuwe versie van Jane Austen’s Pride and Prejudice op stapel. Ook op dit net zijn misdaadseries een graag gezien genre, vooral uit de Scandinavische landen.

NPO 1 moet juist afscheid gaan nemen van buitenlands drama, zoals Midsomer Murders en Silent Witness. “Er wordt bezien of de huidige brede detectives van NPO 1 naar NPO 2 kunnen verhuizen.

Series op NPO 1 en 3

De NPO gaat wel meer investeren in drama, maar series zullen dus uitsluitend op NPO 1 of 3 terechtkomen. Meer dan ooit moeten series een Nederlands karakter krijgen, omdat de NPO zich daarmee ook online beter kan onderscheiden ten opzichte van Netflix. “We kiezen voor verhalen over Nederland, verhalen die onze samenleving weerspiegelen of haar een spiegel voorhouden.

Voor NPO 1 wordt gedacht aan een soap. “NPO 1 is succesvol met Nederlandse series, maar het aanbod moet gevarieerder en vooral jonger. Naast de vaste afspraak met de kijker – een politieserie op vrijdag – zoekt NPO 1 naar series met een episch, evenementachtig karakter. Een dagelijks serie of eventserie op NPO 1 zou interessant kunnen zijn en is ook voor NPO Start Plus erg aantrekkelijk.

NPO 3 leunt nu vooral op buitenlands drama. “Fictie-aankoop voor NPO 3 is een uitdaging. Veel series die onder de doelgroep populair zijn, zijn aangekocht door commerciële concurrenten. Netflix en Videoland zijn daar als sterke aanbieders van fictie nog bij gekomen.

Veel geld voor Nederlands drama op NPO 3 is er niet, maar series als Penoza blijven gemaakt worden. “NPO 3 moet binnen zijn bredere dramapakket idealiter elk jaar tenminste één onmisbare Nederlandse serie programmeren, een serie die mensen gezien moeten hebben om mee te kunnen praten, zoals Penoza of De Luizenmoeder. En één cross-mediale serie voor een specifiek jonger publiek van 13-34 jaar.

Foto: MAX, Elmer van der Marel
15 Reacties op “Geen Nederlands drama meer op NPO 2”


 1. Sjaak

  Lekker tegenstrijdig ook:
  Volgens de NPO moet de NPO amusement uitzenden omdat er anders niemand kijkt. Maar we maken wel een zender zonder amusement.

 2. Curryworst

  Drama op NPO3.
  Deze zender is opgezet als jongerenzender. Daarin mogen ze dan gefaald hebben(de gemiddelde leeftijd van NPO3 is 45 jaar) maar om dan de handdoek in de ring te gooien met drama is nogal merkwaardig. Met bovengenoemde titels bereik je alleen maar de nog oudere kijker.
  Beter is om deze zender gewoon op te heffen.
  Men is het spoor compleet bijster op het Mediapark.

 3. Peter

  NPO3 is inderdaad een drama

 4. Appelsap

  Beetje een plan waar het plan ontbreekt … lijkt me meer het schuiven van omroepen dan het verbeteren van aanbod…

  Denk dat de NPO eens goed naar de BBC moet gaan kijken…

 5. Bart

  @Appelsap Juist. BBC maar ook naar de VRT.

 6. Penny Wise

  Zonder lering ende vermaak is het volk de sjaak.

 7. Ad

  Je kunt van de De Telegraaf vinden wat je wilt, maar stilaan wordt duidelijk dat de krant kennis had van het feit dat dat de NPO bezig is met een grootschalige ‘verbouwing.’ Het heeft veel weg van een één-tweetje: Als NPO zetten we de kraan heel zachtjes open en via De Telegraaf horen we wel hoe de stemming is. De krant een primeur en de NPO ontloopt de overval-reactie.

 8. scott_0

  ‘een serie die mensen gezien moeten hebben om mee te kunnen praten’
  HAHAHAHA

 9. Tom

  NPO3 samen met het derde net van de VRT 1 net laten vormen met een breed aanbod. De VRT ermee geholpen dat ze het derde net eindelijk gevuld krijgen en NPO3 een beter imago door het bredere aanbod.

 10. StefanV

  Ik heb persoonlijk nooit begrepen waarom een programma als Andere Tijden Sport op NPO1 wordt uitgezonden, terwijl het reguliere Andere Tijden op NPO2 zit. Ik snap ook niet waarom de NPO sport kennelijk ziet als “breed entertainment” voor het hele gezin. Zie ook Studio Voetbal.

  Op NPO2 zijn diverse programma’s te zien die uitstekend op NPO1 passen, zoals De Slimste Mens, maar ook Verborgen Verleden. Dat programma zou veel betere kijkcijfers scoren als het op een doordeweekse avond op NPO1 werd uitgezonden.

 11. Suomynona

  Ik betwijfel of dit wel zo’n goed idee zal zijn. Series met een eigenzinnig karakter (Hollands Hoop) of die gebaseerd zijn op zaken uit het verleden (De Zaak Menten) zijn hierdoor slachtoffer, want ze zijn niet breed genoeg om te worden uitgezonden op NPO 1, en op NPO 3 is er ook geen plek meer voor straks. Zonde, want hierdoor wordt de spoeling alleen maar dunner en zitten we straks met de zoveelste spin-off van Flikken opgescheept.

 12. Rien E

  Neem als voorbeeld de VRT, goede informerende docu’s afgewisseld met terzake doende praatprogramma zoals “terzake”. De NPO kan het wel (zo nu en dan) met de VPRO serie over China en de Andes. De linksche prietpraat showtjes op de NPO kunnen wel gemist worden met hun zelfingenomen presentatoren en/of presentatrices. Een engels detectiefje op z’n tijd is ook prima, al waren de meeste al te zien op BBC of BBC-first

 13. Ano Nymous

  Goede ontwikkeling is dat er flink gekort wordt op religieuze programma’s. Minder Bijbel of Korangezeik. Niet meer van deze tijd

 14. aammehoela

  Kan er geen actiegroep opstaan om te voorkomen dat er een soap op de NPO wordt uitgezonden. Soap is iets wat bij de CO hoort. Dat de Vlamingen al jaren naar Thuis kijken moeten ze zelf weten, maar in Nederland geen soap op de NPO.
  GEEN SOAP, GEEN SOAP, GEEN SOAP, GEEN SOAP, GEEN SOAP, GEEN SOAP.

 15. JanD

  Onze Man in Teheran is veel interessanter voor ons Nederlanders.
  En zo zijn er nog wel een paar, totale verspilling.
  NPO3 is zelf een drama.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.