Geen Nederlands drama meer op NPO 2

NPO 2 stopt met het uitzenden van Nederlands drama. De tv-zender bracht in de afgelopen jaren series als De Zaak Menten, Het Land van Lubbers, De Fractie en De Maatschap op de buis, maar stopt nu in het geheel met dit genre. Dat is te lezen in het Jaarplan Video dat is uitgelekt via De Telegraaf. Producties in ontwikkeling gaan in principe naar NPO 1 of 3. “Maar kunnen in het overgangsjaar 2019 ook nog een plek krijgen op NPO 2, indien dat daar het beste bij het netprofiel past.

NPO 2 wil zich gaan focussen op informatieve en journalistieke programma’s en documentaires. “Het onderscheid tussen NPO 1 en NPO 2 wordt groter“, luidt het plan. “Enkele genres zullen in 2019 alleen nog op NPO 2 te vinden zijn: documentaires en kennisquizzen. NPO 1 zal met uitzondering van sportdocumentaires geen documentaires meer uitzenden.

Buitenlands drama houdt wél een plek op NPO 2. “Kostuumdrama is een bijzonder gewild genre op NPO 2. Victoria is inmiddels een jaarlijks terugkerende populaire serie en voor komend jaar staan Vanity Fair en een nieuwe versie van Jane Austen’s Pride and Prejudice op stapel. Ook op dit net zijn misdaadseries een graag gezien genre, vooral uit de Scandinavische landen.

NPO 1 moet juist afscheid gaan nemen van buitenlands drama, zoals Midsomer Murders en Silent Witness. “Er wordt bezien of de huidige brede detectives van NPO 1 naar NPO 2 kunnen verhuizen.

Series op NPO 1 en 3

De NPO gaat wel meer investeren in drama, maar series zullen dus uitsluitend op NPO 1 of 3 terechtkomen. Meer dan ooit moeten series een Nederlands karakter krijgen, omdat de NPO zich daarmee ook online beter kan onderscheiden ten opzichte van Netflix. “We kiezen voor verhalen over Nederland, verhalen die onze samenleving weerspiegelen of haar een spiegel voorhouden.

Voor NPO 1 wordt gedacht aan een soap. “NPO 1 is succesvol met Nederlandse series, maar het aanbod moet gevarieerder en vooral jonger. Naast de vaste afspraak met de kijker – een politieserie op vrijdag – zoekt NPO 1 naar series met een episch, evenementachtig karakter. Een dagelijks serie of eventserie op NPO 1 zou interessant kunnen zijn en is ook voor NPO Start Plus erg aantrekkelijk.

NPO 3 leunt nu vooral op buitenlands drama. “Fictie-aankoop voor NPO 3 is een uitdaging. Veel series die onder de doelgroep populair zijn, zijn aangekocht door commerciële concurrenten. Netflix en Videoland zijn daar als sterke aanbieders van fictie nog bij gekomen.

Veel geld voor Nederlands drama op NPO 3 is er niet, maar series als Penoza blijven gemaakt worden. “NPO 3 moet binnen zijn bredere dramapakket idealiter elk jaar tenminste één onmisbare Nederlandse serie programmeren, een serie die mensen gezien moeten hebben om mee te kunnen praten, zoals Penoza of De Luizenmoeder. En één cross-mediale serie voor een specifiek jonger publiek van 13-34 jaar.

Foto: MAX, Elmer van der Marel

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen