Fusiegeruzie bij BNNVARA: partners botsen met elkaar

AVROTROS, BNNVARA en KRO-NCRV: drie omroepreuzen die uit pure noodzaak, namelijk strenge bezuinigingen vanuit Den Haag, zijn ontstaan. Dat fusies flink wat hoofdpijn met zich meebrengen is algemeen bekend; er vindt immers een onvermijdelijke botsing tussen twee bedrijfsculturen plaats. Met name bij AVROTROS en BNNVARA is er daardoor flink wat gerommel, denk aan het gedoe rondom de Nieuwsshow. Dit weekend haalde BNNVARA het NRC Handelsblad met fusiegeruzie.

Het NRC omschrijft de onrust bij BNNVARA, waar achter elkaar drie directeuren zijn vertrokken (Gerard Timmer, Marc Adriani en Robert Kievit), een reorganisatie heeft plaatsgevonden en Paul de Leeuw na 28 jaar is vertrokken. “Wat is er aan de hand bij BNNVARA?

De krant heeft een beetje lopen rondbellen en rondvragen en stuitte al snel op onvrede in de wandelgangen. “Het VARA-gevoel is weg”, zegt de een. En de ander: “Er is geen visie en sturing meer.

Een voorbeeld is Gerard Timmers besluit om de Jesse Klaver-documentaire Jesse terug te trekken. “Gerard ging niet voor de VARA-waarden staan”, zegt een ingewijde, die erop wijst dat Timmer ook nog eens van het oude BNN komt.

MAX-baas Jan Slagter wijst erop dat BNN en VARA geen match made in heaven zijn. Hij wijst op de verhuizing van BNN naar het VARA-pand. “Ze wilden hun Bart de Graaff-posters ophangen, maar dat mocht niet. Ze hadden het altijd zo leuk bij BNN, gingen samen de kroeg in, en nu zaten ze in dat suffe kantoor.

VARA-programmamaker Sinan Can bekent: “Ik ben zelf ook tekortgeschoten. Als ik BNN’ers in het gebouw zag lopen, dacht ik: wat moet ik met die mensen?

Interim-directeur Peter Adrichem erkent dat het vertrek van de directie voor ‘enige onrust’ heeft gezorgd. Met een nieuwe tweekoppige directie hoopt hij dat de rust terugkeert, maar: “Dat fix je niet in een paar jaar.

Het NRC-artikel Wat is er aan de hand bij BNNVARA?’ kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen