Den Haag boos over Weesie-achtige topsalarissen NPO

Normaal gesproken staat het PowNews vooraan in Den Haag om politici aan hun jasje te trekken over mensen die baden in belastinggeld, maar nu de eigen omroepbaas Dominique Weesie in het nieuws is als belastinggeld-graaier is dat wel anders. En daarom ging parlementair verslaggever Ernst Lissauer maar op pad om politici te vragen naar hun mening over de 31 topsalarissen bij de NPO die door RTL onthuld zijn. Met name de PVV en de SP spreken schande van het Hilversumse gegraai.

SP-Kamerlid Ronald van Raak laat weten ‘not amused’ te zijn. “Ik word hier toch wel een beetje droevig van. Het is toch wel choquerend. We hebben afgesproken dat mensen die betaald worden met belastinggeld niet meer mogen verdienen dan een minister. Je ziet aan dit lijstje dat presentatoren en bestuurders van omroepen er heel dik boven zitten, soms wel een halve ton. Dat is niet de afspraak en ook niet acceptabel.”

Ondertussen roept NPO-baas Shula Rijxman steeds weer om meer geld. “Dan moet ze op zoek gaan naar een andere baan. Opkrassen, wegwezen.”

Voor PVV-Kamerlid Martin Bosma is dit koren op de molen. Hij is anti-NPO. “Ik vind het een heel raar verhaal. Het aantal mensen met topinkomens in Hilversum blijkt veel groter dan de meeste mensen dachten.

Het lijkt wel alsof de NPO zich nergens aan houdt, aldus Bosma. “Als ik kijk hoe groot die lijst is, dan is dat echt schandalig. Er wordt heel veel verdiend, het is heel veel geld. We hebben een WNT, maar blijkbaar denken ze in Hilversum dat ze op hun eigen planeet wonen.

Het moet allemaal zo snel mogelijk stoppen.

Het aantal topsalarissen van de NPO kan nog steeds zo hoog zijn, omdat veel medewerkers nog in een overgangsregeling zitten. Straks mag niemand meer meer dan de WNT-norm van 181.000 euro verdienen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wijst ook op die overgangsregeling: “Ik vind het heel onwenselijk dat mensen zulke grote bedragen verdienen. Maar het zijn wel de spelregels.

Foto: SP

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen