NPO 1 overweegt EenVandaag te vervangen door soap

NPO 1 denkt erover om EenVandaag te vervangen door een dagelijkse soapserie. De actualiteitenrubriek verhuist dan naar het verdiepende NPO 2. Dat meldt het AD op basis van ingewijden. De AVROTROS heeft de plannen voor een soap volgens de krant ook opgevangen en is niet blij. De omroep verbaast zich erover dat het programma überhaupt ter discussie staat. “EenVandaag is al meer dan tien jaar een stabiele titel op de vooravond van NPO 1 met dagelijks gemiddeld één miljoen kijkers.”

EenVandaag moet gewoon op NPO 1 blijven, vindt de omroep. “Wij gaan er niet vanuit dat de NPO deze belangrijke actualiteitenrubriek inwisselt voor een amusementsprogramma of soap, zoals nu gesuggereerd wordt in het geruchtencircuit.

Het gerucht over een soapserie is opvallend, omdat de NPO in het verleden nou niet bepaald succesvol is gebleken in het maken van soaps. Denk bijvoorbeeld aan de fiasco’s rond StartUp en Het Glazen Huis.

De NPO laat weten: “De plannen voor volgend jaar zijn nog volop in ontwikkeling en daarbij zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zeker is nog niets.”

Dit nieuws levert op Twitter verbaasde reacties op. “Eén van de belangrijkste kerntaken van de publieke omroep is nieuws en achtergrondverhalen voor een breed publiek toegankelijk maken“, zegt EenVandaag-verslaggever Sander ’t Sas bijvoorbeeld. “Een andere kerntaak is hoogwaardig drama maken. Met dit voorstel doet de NPO geen van beiden. Ik zeg: naar de prullenbak er mee!!!

En Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma: “EenVandaag scoort dagelijks zo’n miljoen kijkers op het populaire NPO1. Als het actualiteitenprogramma moet wijken voor een soap en verhuist naar het zwaardere NPO2 gaan ze zeker kijkers verliezen.

Foto: Nico Kroon

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen