M-producente krijgt wind van voren in radioshow Genee

Tv-producente Irene van den Brekel, de vrouw van minister Kajsa Ollongren (D66), kreeg vrijdag de wind van voren in het radioprogramma van Wilfred Genee. Dat was te horen op BNR Nieuwsradio. Van den Brekel maakt met haar bedrijf Human Factor de nieuwe talkshow M op NPO 1. De kritiek op dit programma met Margriet van der Linden is snoeihard; critici vinden de show ongemakkelijk en urgentie missen. Daar werd ze mee geconfronteerd door Genee en zijn sidekick Özcan Akyol.

Van den Brekel kijkt terug op een spannende eerste week van M. “Het was een pittige week. We zijn tevreden, hebben veel meegemaakt, goede gasten, minder goede gasten. Ik vond het gesprek met Johan Fretz heel erg leuk over de Baghwan. Ik vond sommige optredens leuk met Blaudzun en Margriet bleef ferm overeind. Ze heeft zich deze week goed kunnen laten zien.

Het programma zit nog in de startfase. “Zo’n eerste week is in een ritme komen. We zijn net begonnen. We hebben half maart pas te horen gekregen dat we deze show gingen maken. Eindredacteur Nico Arends voert de troepen aan en wij gaan nu proberen zo veel mogelijk shows te maken, ritme te vinden en de goede smaak en kleur van Margriet toe te voegen.”

Wilfred

Wilfred Genee: “Ik vond er eigenlijk geen goede gast tussen zitten nog. Dat is mijn gevoel. Ik vond er niet één tussen zitten van: die sprong er echt uit.”

Özcan Akyol: “Nee, ik was ook niet echt onder de indruk deze week. Sorry.

Van den Brekel: “Nee, nou ja, dat kan gebeuren. Wij hebben wel een goed gevoel over de gekozen gasten.”

Genee: “Is het niet een beetje uit noodzaak, dat er geen andere mensen wilden komen?

Van den Brekel: “Nee, wij hebben de mensen gekozen die wij graag in onze show wilden.”

Genee: “Wat voor statement wilde je met deze gasten maken dan? Wat was de gedachte erachter? Je leest overal dat de urgentie ontbreekt. Iedereen vindt dat er totaal niets van urgentie zit in de gasten die voorbijkwamen.

Van den Brekel: “Het feit is dat je het moet gaan opbouwen, je rustig moet beginnen. We moeten heel veel leren.”

Genee: “Je hebt toch maar vier of vijf weken voor het WK begint?

Van den Brekel: “We hebben met de NPO afgesproken dat ze dit programma voor langere tijd willen laten lopen. Het gaat echt over heel veel afleveringen. De mensen moeten ook kijken: wat is M? En wat is Margriet? Zij wil een vrolijke, kleurrijke show maken met amusement en muziek. Zij wil onderwerpen behandelen op haar manier. Dat moet zich nu gaan bewijzen.”

Özcan

Özcan Akyol is niet zo gecharmeerd van Margriet van der Linden. “Ik vind het een heel aardige vrouw, maar het is niet mijn favoriete televisiepresentatrice. Ik geloof nooit dat zij oprecht geïnteresseerd is in alles wat er langs komt. Volgens mij gebeuren er soms dingen in de studio waarvan zij denkt: waarom doen we dit eigenlijk? Dat straalt ze uit.”

Wat me ook een beetje stoort is dat de mensen die worden uitgenodigd veel van hetzelfde zijn: veel VPRO-mensen, een groot grachtengordelgehalte. Het is niet heel vernieuwend. Jullie begonnen met Arie Boomsma en Johan Fretz: dat zijn mensen die je overal al hebt gezien.”

Genee: “En drie cabaretiers die ik eigenlijk helemaal niet kende.”

Akyol: “Van die B-artiesten inderdaad. Ik weet niet wat de gedachte erachter is.”

Van den Brekel: “Wij proberen ook gewone mensen aan tafel te krijgen en mensen die een goed verhaal kunnen vertellen.”

Akyol: “Wat is er vernieuwend aan een dag na Boer Zoekt Vrouw Boer Zoekt Vrouw te gaan analyseren? Dat doen ze in DWDD en andere programma’s ook. Het lijkt wel een soort gemakzucht.”

Van der Linden: “Dat is bij een dagelijks programma: je hebt heel veel smaken en iedereen vindt heel snel wat. We willen zelf de tijd nemen om wat neer te gaan zetten. Na vier afleveringen heb je nog geen uitgebalanceerd programma. We zijn nog vormen aan het uitproberen. Natuurlijk is er veel kritiek. Wij gaan het gewoon proberen en doorzetten. We zijn ervan overtuigd dat Margriet het in zich heeft en ze is oprecht geïnteresseerd.”

M ontving deze week onder meer Arjen Lubach en Sanne Wallis de Vries, waarvan Van den Brekel ook de programma’s produceert. Genee: “Het is bijna RTL Late Night op die manier.”

Commentator Bernard Hammelburg vindt het belachelijk dat M er nog niet helemaal staat, terwijl het programma al op tv is. “Dan zeggen ze zelf: ‘Ja, het is nog bezig in de startfase.’ Dan denk ik: zorg dat het eerst goed is en kom er dan mee. Je hebt een zekere verantwoordelijkheid en je ziet het hier gebeuren: de kijkcijfers zakken naar beneden. Dat is levensgevaarlijk.”

Kijkcijfers

De kijkcijfers van M waren donderdag behoorlijk ingestort. Van den Brekel: “Natuurlijk schrik ik daarvan. Ik zou liegen als dat niet zo is. Woensdagavond hadden we nog 820.000 kijkers. Het fluctueert.”

Wat gebeurt er als de kijkcijfers flink terugvallen? “Daar ga ik niet op vooruitlopen. We hebben van Frans Klein van de NPO en KRO-NCRV de boodschap gekregen dat ze een langdurig programma met ons willen gaan maken.”

Foto: BNR

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen