Luuk Ikink verzweeg RTL-herhaalterreur niet bewust

Luuk Ikink heeft in RTL Boulevard niet met opzet verzwegen dat RTL 4 vanaf juni verandert in een herhaalzender. Hij vindt het nou eenmaal interessanter om over nieuwe programma’s te praten. Dat laat hij weten op Twitter. RTL Boulevard behandelde woensdag de vele nieuwe programma’s die de NPO in de zomer uitzendt. Ondertussen gaat RTL 4 volledig op slot, maar dat werd niet benoemd, terwijl ook de programmering van RTL 4 werd aangestipt. Opmerkelijk, vond de kritische kijker. 

Dat RTL Boulevard niet graag kritisch over het eigen kamp bericht weten we wel na onder meer Humberto Tan, de hulphorror-rel en recentelijk nog Manuel Venderbos. Het verzwijgen van de herhaalterreur past in dat rijtje.

Volgens Luuk Ikink is het echter complete onzin dat er bewust over zou zijn gezwegen. “Tja, gesprek ging over nieuwe programma’s en die zijn er bij NPO veel en in mindere mate bij RTL en SBS. Uiteraard zijn er ook nog herhalingen“, zegt hij. “Ik bedoel, waarom zouden we zoiets in godsnaam verzwijgen – er is nota bene een persbericht uitgegaan vanuit RTL waarin de programmering voor de zomer staat. Maar het is interessanter om te praten over nieuwe programma’s dan over oude shows.

RTL vermomt de herhaalterreur in dat persbericht met een originele term, namelijk ‘Nog Meer Genieten Van RTL 4’. “Tja de toon van dat persbericht is, daar kan ik ook niks aan doen.. niet mijn afdeling.

Ikink vindt het minder belangrijk of er wel of geen nieuwe programma’s op tv zijn. “Ik vermoed dat RTL en SBS er voor kiezen in de WK-zomer live-shows te laten doorlopen en verder online dingen te ontwikkelen. Bij Videoland komen er veel nieuwe formats en ik neem aan dat ook SBS zich niet blind staart op hun tv-zenders en ook online formats aan het ontwikkelen is. En da’s jammer van de grote tv-shows, maar je kan het geld maar 1 keer uitgeven.

De commerciëlen geven hun geld liever uit in het hoogseizoen, aldus Ikink. “Maar goed, da’s mijn vermoeden. Zo zou ik het zelf doen in ieder geval. Veel live nieuws/talkshows op tv (lineair) en online formats ontwikkelen. Als ik een tv-zender zou hebben zou ik die niet indelen op een manier die misschien 10 jaar geleden nog kon. Je moet de kijker opzoeken waar ze toch al zijn, namelijk online.

Is hij het vertrouwen in lineaire televisie dan helemaal kwijt? “Ik geloof ook nog heel erg in lineaire televisie, maar dan vooral live en sport. Dat zie je online ook, Twitch is knetterpopulair en feitelijk lineaire televisie, want livestream. Wordt een spannende tijd de komende jaren!

Lineair is nu nog hot, maar online gaat domineren, aldus Ikink. “80% van dat wat mensen online consumeren is over een paar jaar video. Als je daar niet op anticipeert, dan loop je achter de feiten aan. Die ouderwetse manier van tv kijken is voor veel mensen al verdwenen of gaat verdwijnen.

Dat wat uiteindelijk overblijft op de lineaire zenders zijn grote shows & veel live-televisie. Maar die zenders moet je ook niet los zien van dat wat er online wordt gemaakt.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen